Svijet

Tanasković: Neoosmanizam konstanta turske politike

Tanasković: Neoosmanizam konstanta turske politike
Tanasković: Neoosmanizam konstanta turske politike

BEOGRAD - Dubinska konstanta ne samo spoljne politike Turske, već i mentaliteta Turaka u stvari je neoosmanizam - osmanizam, ali na novi način, izjavio je Darko Tanasković na promociji svoje knjige "Neoosmanizam: doktrina i spoljnopolitička praksa" na engleskom jeziku.

Tanasković je rekao sinoć na promociji u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, kojoj je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, da želi da ga shvate Srbi, koji, kako je ocijenio, neće da shvate što Turci govore i rade, iako je to očigledno.

"Knjigu sam počeo da pišem, između ostalog, i na podstrek naših prijatelja iz Republike Srpske, kojima su u jednom trenutku počeli objašnjavati, ne samo iz Evrope i Amerike, već čak i iz Beograda - da su Turci pravi posrednici za rešavanje svih preostalih problema na prostoru bivše Jugoslavije. Hteo sam da objasnim da Turci to nisu i ne mogu biti", rekao je Tanasković.

On je poručio da je ostvarenje upućeno onima koji bi htjeli da pročitaju cjelovitu studiju, posvećenu fenomenu neoosmanizma i naglasio da je ovo prva knjiga te vrste o ovom fenomenu na engleskom jeziku.

Napominjući da je tema neoosmanizma dugo bila politički nekorektna, Tanasković je rekao da oni koji Tursku podržavaju u svijetu nemaju interes da knjiga kao što je njegova  bude prevedena na engleski.

On je istakao da čak ni knjiga turskog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua "Strategijska dubina", koja predstavlja osnove doktrine neoosmanizma, nije prevedena na engleski.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić ocijenio je na promociji da bi Tanaskovićeva knjiga trebalo da bude udžbenik prije svega za političare i Ministarstvo spoljnih poslova. On smatra da u knjizi dominira objektivan i naučni pristup problematici neoosmanizma.

"Najveća poruka knjige je da ona otvara raspravu o posledicama osmanizma, a to je nova energija koja se putem mimikrijske forme ubrizgava džihadizmu, jer neoosmanizam i džihadizam su dva lika jedne iste medalje", rekao je Antić i dodao da je to knjiga koju mora da pročita svako ko pledira da bude intelektualac.

Istoričar Čedomir Antić zaključio je da knjiga Darka Tanaskovića ide u korak sa vremenom i predstavlja važnu i, danas rijetku, informaciju o tome šta se danas događa u Turskoj.

"Knjiga je znak da se vraćamo starim tradicijama. Očigledno je da u Turskoj postoji mlada nova elita koja smatra da je kucnulo vreme za novo carstvo", ocijenio je Antić.

On je rekao da je knjiga napisana za široku publiku, ali da se metodološki ne bi postidjela pred naučnim analizama.

"Ona je strukturisana tako da jasno pokazuje razvoj fenomena neoosmanizma, trijumf u turskoj politici i analizira odnos novog koncepta prema velikim silama, a zatim i prema oblastima za koje je tursko carstvo zainteresovano. Najviše je zainteresovana za Bliski istok, Kavkaz i, tek potom Balkan ", zaključio je Antić.

Knjiga "Neoosmanizam: doktrina i spoljnopolitička praksa" Darka Tanaskovića u engleskom prevodu objavljena je u izdanju Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope - CIVIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije