Svijet

Teheran saopštio mete napada na Izrael, Galant objavio da ima novi plan

Teheran saopštio mete napada na Izrael, Galant objavio da ima novi plan
Foto: Tanjug/AP | Teheran saopštio mete napada na Izrael

Teheran je saopštio da je u sinoćnjem napadu na Izrael gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, prenijeli su iranski mediji.

Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

''Nije bilo planirano gađanje izraelski gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživjeli najgoru noć u njihovim životima", javila je iranska agencija ISNA.

ISNA tvrdi da su ''iranske rakete pogodile unaprijed određene ciljeve, ali da Izrael pokušava da umanji štetu od ovog napada''.

Kako navodi Tajms of Izrael, u članku ISNA se opisuje napad na Izrael, u kojem je oboreno oko 99 odsto iranskih projektila, kao velika pobjeda Teherana, prenosi Tanjug.

ISNA dodaje i da se izvještaji da se SAD neće pridružiti izraelskom kontranapadu u Iranu smatraju znakom da je Teheran dokazao svoju hrabrost i da Vašington ne želi da bude umiješan u konflikt.

U članku iranske agencije se takođe navodi da su pokušaji Zapada da odvrati Iran od napada bili ''beskorisni'', a pomenuto je i upozorenje načelnika iranskog vazduhoplovstva Alija Bagherija koji tvrdi da je Iran mogao da izvede deset puta veći napad.

Oglasio se izraelski ministar odbrane

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što je njegov masovni napad dronovima i raketama zajednički odbijen, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Galant je u saopštenju naveo da je napad odbijen zajedno sa SAD i drugim zemljama, prenio je Rojters. 

"Imamo priliku da uspostavimo strateški savez protiv ove ozbiljne prijetnje Irana koji preti da će postaviti nuklearni eksploziv na rakete, što bi mogla biti izuzetno ozbiljna situacija", naveo je Galant u saopštenju, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije