Svijet

Terezi Mej prijeti glasanje o nepovjerenju već u utorak?

Terezi Mej prijeti glasanje o nepovjerenju već u utorak?
Foto: Tanjug/AP | Terezi Mej prijeti glasanje o nepovjerenju već u utorak?

LONDON - Nekoliko poslanika iz Konzervativne partije britanske premijerke Tereze Mej saopštilo je da je podnijelo pisma za glasanje o nepovjerenju premijerki, a londonski mediji očekuju da tokom dana bude predato neophodnih 48 pisama da bi se takav postupak pokrenuo.

Londonski “Telegraf” javlja da bi, uz očekivanje da do kraja dana bude predato 48 pisama, glasanje o nepovjerenju vladi moglo obaviti već u utorak.

Za pokretanje postupka za glasanje o nepovjerenju potrebno je da najmanje 48 konzervativnih poslanika preda takva pisma predsjedavajućem takozvanog Komiteta 1922 Grejemu Brediju.

Bredi nije rekao koliko je pisama podnijeto, prenosi Rojters ukazujući da je za smjenu Mej potrebno da 158 od ukupno 315 poslanika glasa protiv nje.

Britanska agencija je, međutim, prethodno prenijela, pozivajući se na sajt BrexitCentral, da je tih 48 pisama već predato.

Brexit central prenio je tu informaciju pozivajući se na neimenovani izvor, za koji tvrdi da je uvijek bio pouzdan.

U međuvremenu, britanski mediji javljaju da ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, za kojeg se spekulisalo da će podnijeti ostavku zbog dogovora o Brexitu, ipak neće napustiti vladu.

Kako navodi Rojters, izvor blizak Gouvu rekao je za Times da ministar neće napustiti vladu.

“On misli da je važno da nastavi da sarađuje sa kolegama iz kabineta kako bi osigurao najbolji ishod za zemlju”, naveo je neimenovani izvor.

Britanski mediji prethodno su prenijeli da bi Gouv mogao da podnese ostavku zbog dogovora o Brexitu, odnosno da mu je Mej ponudila mjesto ministra za Brexit, ali je on to odbio jer je premijerka odbila da mu dozvoli da promijeni uslove dogovora o Brexitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije