Svijet

Tihi rat Njemačke i Poljske: Sin Hitlerovog ađutanta u Varšavi

Tihi rat Njemačke i Poljske: Sin Hitlerovog ađutanta u Varšavi
Foto: Facebook | Tihi rat Njemačke i Poljske: Dolazak sina Hitlerovog ađutanta u Varšavu

Njemački ambasador u Poljskoj već tri mjeseca čeka na agreman. Posmatrači procjenjuju da je to posledica antinjemačke politike tamošnje konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravda.

Mandat Rolfa Nikela, njemačkog ambasadora u Poljskoj od 2014, istekao je krajem juna. Mjesec dana prije toga, Berlin je i zvanično zatražio agreman, dakle zvaničnu potvrdu vlade za Nikelovog nasljednika, diplomatu Arnta Frajtaga.

Da ta, inače rutinska praksa, neće trajati kao što je to uobičajeno dvije nedjelje, nego tri mjeseca, tada niko nije mogao ni da nasluti.

Poljska strana odbija da to komentariše i novinarima poručuje da se o tako nečemu i ne komunicira sa medijima.

Arnt Frajtag fon Loringhofen (64) obavljao je dužnost šefa političkog odjeljenja ambasade u Moskvi, bio je ambasador u Češkoj, potpredsjednik Njemačke obaveštajne službe i do nedavno koordinator tajnih službi unutar NATO.

Važi za "krupnu ribu" nemačke diplomatije. Njegov odlazak u Varšavu trebalo je da se poklopi s njemačkim preuzimanjem predsjedavanja Savjetu Evropske unije.

Berlin i Varšava ne sarađuju

Odugovlačenje poljskog Ministarstva spoljnih poslova mnogima je neobjašnjivo. Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Pavel Koval, trenutno poslanik opozicije u poljskom parlamentu, smatra da taj slučaj opterećuje, ionako osjetljive njemačko-poljske odnose. Koval je mišljenja da u trenutku kada EU mora jedinstveno da odgovori na situaciju u Belorusiji, ovakvo ponašanje šteti ugledu Poljske.

"Njemačka je najvažniji partner Poljske u političkom i ekonomskom smislu i zato ovakvo ponašanje prema novom ambasadoru nema nikakvog smisla", kaže Koval. Pravi problem za Poljsku su, kaže, "autoritativni režimi na istoku, a ne susjed Njemačka".

Sličnog je mišljenja i Bartoš Vjelinski, glavni urednik levo-liberalnog dnevnika "Gazeta Viborča".

"Ti procesi su prethodno dogovoreni. U diplomatiji postoji praksa kako poniziti drugu stranu – tako što ćete je pustiti da dugo čeka u čekaonici. To je uvreda za budućeg ambasadora", smatra Vjelinski.

On ukazuje i na brojne tekstove u medijima koji su pod uticajem vladajućih konzervativaca, a koji se bave biografijom oca potencijalnog ambasadora Frejtaga koji je krajem rata obavljao funkciju Hitlerovog ađutanta.

Takvi tekstovi su tu da stvaraju negativnu atmosferu. Pritom se zapostavlja činjenica da je Bernd Frajtag fon Loringhofen nakon rata na suđenju oslobođen svih optužbi, te da je i nakon rata služio kao oficir Bundesvera.

Drugi mediji pak potencijalnom ambasadoru zamjeraju zbog njegovih aktivnosti u tajnim službama i optužuju ga za "špijuniranje“. "Berlin u Poljsku šalje dobro istreniranog špijuna", poručuju desni aktivisti preko interneta.

Medijski rat

Bartoš Vjelinski smatra da je to posljedica antinjemačke retorike vladajuće stranke tokom posljednje predizborne kampanje.

Neposredno uoči posljednjih predsjedničkih izbora u Poljskoj, predsednik Andžej Duda napao je njemačke medije – konkretno švajcarski tabloid "Fakt“ koji je djelimično u vlasništvu njemačke medijske kompanije "Aksel Špringer – koji je poljskog predsjednika kritikovao zbog toga što je pomilovao jednog osuđenog pedofila.

Duda je to opisao kao "nemački napad na poljske izbore".

Duda je napao i dopisnika nemačkog lista "Velt" (takođe "Aksel Špringer") iz Varšave Filipa Frica, jer je on, kako je rekao, napisao da bi Dudin konkurent Rafal Tržaskovski bio bolji predsjednik zato što, za razliku od Dude, ne insistira na tome da Njemačka mora da isplati ratnu odštetu Poljskoj. Fric je međutim samo napisao da je Tržaskovski "skeptičan kada je riječ o reparacijama".

Prije nekoliko dana, poljski premijer Mateuš Moravjecki zvanično je protestovao protiv jednog članka u kome se pisalo o strahotama u poljskim logorima tokom poljsko-sovjetskog rata 1920. Članak je izišao u časopisu "Nuzvik Polska", koji se takođe nalazi u vlasništvu njemačkog "Aksel Špringera".

"Sudeći po tom medijskom ratu, odugovlačenje imenovanja novog ambasadora bi moglo dodatno da se produži", zaključuje Bartoš Vjelinski.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije