Svijet

TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije

TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije
Foto: Tanjug/AP | TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije

NJUJORK - Kineska kompanija BajtDens, vlasnik video-aplikacije TikTok, tužiće administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa zbog nastojanja da zabrani popularnu aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Kineska kompanija tvrdi da ne predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i da američka vlada nastavlja sa "predsjedničkom antikineskom političkom kampanjom", prenosi AP.

Kompanija je saopštila da Vlada SAD djeluje bez dokaza i podnijela je tužbu saveznom sudu u Kaliforniji protiv Minstarstva za trgovinu, predsjednika Donalda Trampa i ministra trgovine Vilbur Rosa, rekavši da nastoji da spriječiti Vladu da zabrani TikTok.

Tramp je u avgustu izdao dve naredbe, podsjeća agencija. Najprije je 6. avgusta uveo veliku, ali neodređenu zabranu bilo kakve "transakcije" sa BajtDensom, što stupa na snagu 20. septembra. Nedjelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu TikToka koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana.

Inače, tužba TikToka se ne odnosi na nalog za prodaju.

Vlasnik TikTok aplikacije je u svojoj žalbi naveo da iako puni opseg naloga za zabranu 6. avgusta ostaje nejasan dok ga odjeljenje za trgovinu ne ispuni, nalog i dalje predstavlja "egzistencijalnu prijetnju za američko poslovanje TikToka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije