Svijet

Tinejdžeru sedam godina zatvora zbog planiranja napada na festivalu

Tinejdžeru sedam godina zatvora zbog planiranja napada na festivalu
Foto: Pexels/Ilustracija | Tinejdžeru sedam godina zatvora zbog planiranja napada na festivalu

LONDON - Britanski tinejdžer koji je planirao teroristički napad na muzički festival na ostrvu Vajt osuđen je na sedam godina zatvora.

Šesnaestogodišnjak je prešao na islam i razvio ono što je sudija Mora Mekgauan opisala kao "iskvareni oblik" religije, u kojem se vjeruje da je opravdano ubijati one za koje smatra da su vrijeđali njegovu vjeru.

Tinejdžer, čije ime nije objavljeno zbog njegovih godina, izjasnio se da nije kriv, ali je u februaru osuđen za pripremu terorističkog akta.

On je, takođe, proglašen krivim za krivična djela širenja terorističkih publikacija i posjedovanja predmeta sa oštricom nakon suđenja u sudu u Kingstonu na Temzi u Londonu.

Porotnicima je rečeno da je tinejdžer istraživao nedavne velike napade militanata uoči festivala u junu 2022. godine na ostrvu Vajt, koje se nalazi na južnoj obali Engleske.

Tužioci su rekli da je tinejdžer kasnije promijenio svoje planove i fokusirao se na potencijalni napad nožem prije nego što je uhapšen u julu 2022. godine.

Načelnik policije Oli Rajt rekao je da je poznato da terorističke grupe koriste svoju toksičnu retoriku u pokušaju da iskoriste ranjive ljude.

"Ovaj slučaj je posebno zabrinjavajući jer je tinejdžer otišao toliko daleko da je preduzeo aktivne korake da se pripremi za napad. Zahvaljujući brzom odgovoru uspjeli smo da ga zaustavimo", rekao je on.

Premijer Riši Sunak je prošlog mjeseca upozorio da britansku multietničku demokratiju potkopavaju i islamistički i krajnje desničarski ekstremisti i pozvao na oštriji pristup policije protestima nakon porasta govora mržnje i kriminala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije