Svijet

Traje akcija potrage za članovim broda Bourbon Rhode

Traje akcija potrage za članovim broda Bourbon Rhode
Foto: Ilustracija | Traje akcija potrage za članovim broda Bourbon Rhode

Potraga za 11 članova posade, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić i dalje je u toku, saopštio je u nedjelju naveče francuski brodar.

"Potraga za tegljačem Bourbon Rhode i dalje je u toku, a provodi ju Regionalni centar za traganje i spašavanje uz pomoć francuske mornarice. Juče naveče su francuski i američki avioni u moru uočili brod za spašavanje prema kojem trenutno plovi jedan od komercijalnih brodova uključenih u potragu", saopšteno je iz Bourbon Maritime&Logistics.

Iako kompanija Bourbon nije bila konkretna što su to tačno pronašli, informacija je ipak došla do Ministarstva mora Hrvatske.

"Prema situacijskom reportu kojeg je Nacionalni centar za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros, sinoć u kasnim večernjim satima primjećeno je beživotno tijelo od strane američkog aviona i nakon tog je ta spoznaja potvrđena od jedne pomorske spasilačke jedinice", rekao je za HRT Lukša Čičovački, načelnik sektora u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstvo mora.

Bourbon Rhode potonuo je nasred Atlantika, 1200 nautičkih milja od ostrva Martinik. Iako je površina potrage izrazito velika, operacija se vodi jako organizovano. Nada za pronalaskom preostalih pomoraca postoji iako su uslovi bili izrazito teški.

"Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martinika kojem je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu", rekao je u nedjelju ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić- Radman.

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - i dalje traga.

"Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu", rekao je hrvatski šef diplomatije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj direktnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim štabom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i vazdušne snage. "Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena", dodao je ministar.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. septembra.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije