Svijet

Tramp: Nisam pričao sa Kimom o vojnim vježbama sa Južnom Korejom

Tramp: Nisam pričao sa Kimom o vojnim vježbama sa Južnom Korejom
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Nisam pričao sa Kimom o vojnim vježbama sa Južnom Korejom

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je danas navode da je sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom razgovarao o ograničavanju zajedničkih vojnih vježbi sa Južnom Korejom.

"Vojne vežbe, ili ratne igre kako ih ja zovem, nikada nisu bile predmet razgovora na mojim sastancima s Kim Džong-unom", naveo je Tramp na svom nalogu na Twitteru, nekoliko dana nakon samita dvojice lidera u Vijetnamu, prenosi Rojters.

On je dodao da je odluku da otkaže vojne vejžbe donio jer one previše koštaju SAD, prenosi Politiko.eu.

Tramp je, komentarišući odluku SAD i Južna Koreje da stave tačku na godišnje vojne vježbe koje se održavaju na Korejskom poluostrvu, prethodno rekao da te vježbe ne želi zbog štednje, ali i zbog boljih odnosa sa Sjevernom Korejom.

"Razlog zbog kojeg ne želim vojne vježbe sa Južnom Korejom jeste da za SAD uštedim stotine miliona dolara koje se ne nadoknađuju. To je bila moja pozicija mnogo prije nego što sam postao predsjednik. Takođe, smanjenje napetosti sa Sjevernom Korejom u ovom trenutku je dobra stvar!", napisao je Tramp na Twitteru.

Južnokorejska agencija Jonhap objavila je juče da su ministar odbrane Južne Koreje Džeong Kjeong-du i vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan tokom telefonskog razgovora postigli dogovor o reorganizaciji vojnih vježbi koje su održavane svakog proleća na Korejskom poluostrvu, kako bi stvorili povoljnu klimu u pregovorima sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji poluostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije