Svijet

Tramp: Ovo je odgovor na zločine čudovišta Asada

Tramp: Ovo je odgovor na zločine čudovišta Asada
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Ovo je odgovor na zločine čudovišta Asada

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp obratio se naciji u noći s petka na subotu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji kao odmazda za nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolini Damaska, za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Tramp. Još tokom njegovog obraćanja, iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama u glavnom sirijskom gradu.

"Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene hemijske agense. Ovo su precizni napadi na mete povezane s kemijskim naoružanjem”, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i uporabu hemijskog naoružanja

“Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište", rekao je Tramp aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Takođe, imam poruku za vlasti dviju država koje su najodgovornije za održavanje, opremanje i finansiranje kriminalnog Asadovog režima. Postavljam pitanje Iranu i Siriji: Kakva to država želi biti povezana s masovnim ubicom nedužnih muškaraca, žena i djece? Države se može procjenjivati prema prijateljima koje imaju. Nijedna država ne može ostvariti dugoročni uspjeh promicanjem odmetnutih režima, brutalnih tiranina i krvoločnih diktatora. Predsjednik Putin i njegova vlast 2013. godine su obećali cijelom svijetu da će garantovati uništenje cjelokupnog sirijskog hemijskog arsenala. Asadov nedavni napad i ovaj odgovor na njega su izravna posljedica ruskog neispunjenja tog obećanja", kazao je Tramp.

"Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civiliziranim nacijama kao sila koja promiče stabilnost i mir. Za nadati se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom, ali možda i nećemo", zaključio je Tramp.

Vezana vijest: Amerika, Britanija i Francuska bombardovale Siriju

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije