Svijet

Tramp: Poslaćemo ilegalne migrante u "gradove utočišta"

Tramp: Poslaćemo ilegalne migrante u "gradove utočišta"
Foto: Tanjug/AP arhiva | Tramp: Poslaćemo ilegalne migrante u "gradove utočišta"
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp napisao je danas na Twitteru da njegov prijedlog da se migranti pošalju u tzv."gradove utočišta" počinje da se primjenjuje.

Tramp je objavio na Twitteru "da će ilegalni migranti koji više ne mogu da se po zakonu nalaze u pritvoru biti, prema Ministarstvu unutrašnje bezbjednosti, predati "gradovima i državama utočištima", navodi AP.

On je takođe naveo da "Kongres mora da "popravi" zakone i "rupe" u zakonu".

Nejasno je, međutim, da li Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti preduzima bilo kakve korake da sprovede sporni plan.

Advokati su prethodno poručili Bijeloj kući da je ta ideja neizvodljiva i da predstavlja zloupotrebu sredstava u situaciji kada Uprava za imigracije i carine SAD ima problem sa finansijama.

Bijela kuća i Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti nisu danas odgovorili na zahtjeve agencije za komentar.

Demokrate u Kongresu zatražile su od zvaničnika Bijele kuće i agencijskih službenika interne dokumente o predlogu administracije da se zatvoreni migranti šalju u "gradove utočišta".

Predsjedavajući tri odbora Predstavničkog doma poslali su danas pismo Bijeloj kući i Ministarstvu nacionalne bezbjednosti tražeći uvid u razmenjenu elektronsku poštu i druga dokumenta o toj ideji, uključujući i njenu pravnu opravdanost i potencijalne implikacije. U pismu se kaže da je "šokantno" da se takva akcija razmatra "iz čisto političkih razloga".

Bijela kuća je ranije, slijedeći predsjednika Donalda Trampa, saopštila da slanje migranata bez dokumenata u "gradove utočišta" po SAD, koji ih štite od deportacije, ostaje mogućnost.

Stotine gradova u SAD proglasile su se za "utočišta" za migrante koji su ilegalno prešli južnu granicu SAD sa Meksikom, odbijajući tako da pomognu američkim imigracionim zvaničnicima da lociraju te imigrante, kako bi oni mogli da budu deportovani.

"Gradovi utočišta" u kojima zvaničnici ograničavaju saradnju sa saveznim vlastima koje traže ilegalne migrante u SAD su najviše u oblastima gde demokrate imaju većinu, navodi agencija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije