Svijet

Tramp: Sankcije Iranu stupaju na snagu 5. novembra

Tramp: Sankcije Iranu stupaju na snagu 5. novembra
Foto: Arhiva | Tramp: Sankcije Iranu stupaju na snagu 5. novembra

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp je poručio da će najnovije sankcije Iranu stupiti na snagu već 5. novembra.

"Sankcije dolaze 5. novembra", napisao je kratko na Twitteru američki predsjednik.

Nakon samo nekoliko minuta, njegov tvit je podijelilo na hiljade korisnika ove društvene mreže.

Podsjetimo, američka administracija je u petak saopštila da ponovo uvodi sve one sankcije koje su bile ukinute u sklopu nuklearnog sporazuma sa Iranom postignutog 2015. godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i američki ministar finansija Stiven Mnučin danas su novinarima potvrdili da će SAD ponovo uvesti sve sankcije, ukinute u sklopu pomenutog nuklearnog sporazuma.

Novi paket sankcija, drugi od avgusta ove godine, ponovo će biti uveden, a najviše će pogoditi energetski, transportni i finansijski sektor u Iranu.

Osam zemalja će ipak "dobiti izuzeće" kako bi im bilo omogućeno da i dalje nastave uvoziti iransku naftu nakon što u ponedjeljak sankcije stupe na snagu. Evropska unija (EU) se ne nalazi na listi onih koji su dobili izuzeće.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u septembru je upozorio Sjedinjene Američke Države da sankcijama koje su ponovo uveli Iranu neće uspjeti da natjeraju Teheran na pregovore s Vašingtonom, ali nije isključio mogućnost dijaloga dvije zemlje.

Američki predsjednik je u maju saopštio da SAD izlazi iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i objavio nove sankcije Teheranu. Prva runda američkih sankcija stupila je na snagu 7. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije