Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Tražimo način za izlazak iz rata u Avganistanu

Tramp: Tražimo način za izlazak iz rata u Avganistanu
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Tražimo način za izlazak iz rata u Avganistanu
Srna

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je tokom sastanka sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom da SAD rade sa Islamabadom na pronalaženju načina za izlazak iz rata u Avganistanu.

Tramp je naveo da postoji mogućnost obnove američke pomoći Pakistanu, zavisno od razvoja situacije i ponudio je pomoć Islamabadu u pokušaju da poboljša odnose sa Indijom.

Kan je rekao Trampu da postoji samo jedno rješenje za Avganistan i da mirovni sporazum s talibanima nikad nije bio bliži. On je izrazio nadu da će u narednim danima biti u mogućnosti da od talibana zatraži da nastave razgovore.

Analitičari ističu da Tramp želi da okonča američko vojno učešće u Avganistanu i da smatra da je saradnja Pakistana od ključne važnosti u bilo kakvom dogovoru za okončanje rata.

Vašington od Islamabada traži da izvrši pritisak na avganistanske talibane za postizanje dogovora o trajnom prekidu vatre.

Tramp je prošle godine ukinuo vojnu pomoć vrijednu više miliona dolara za Islamabad kojeg optužuje da postaje utočište militantima što Pakistan negira.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije