Svijet

Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji

Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da voli Kurde, ali i naglasio da oni nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu.

Na pitanje o povlačenju američkih snaga iz Sirije, gdje su Kurdi ostavljeni na milost turskoj ofanzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki predsjednik je odgovorio da Kurdi nisu pomogli SAD tokom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

"Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti", objasnio je Tramp.

Pozivajući se na jedan "veoma moćan" članak, on je objasnio svoj argument.

"Oni nam nisu pomogli tokom Drugog svjetskog rata. Nisu nam, recimo, pomogli u Normandiji. Potrošili smo puno novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde", zaključio je.

Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije koje su bile saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države. Ofanziva je pokrenuta nakon odluke Donalda Trampa da povuče američke snage sa graničnih područja Sirije. U srijedu je Tramp rekao da se nada da će njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan koliko god je moguće "racionalno i humano" djelovati u Siriji. 

"Ukoliko djeluje nepravedno, skupo će platiti. Ako se to dogodi, uništiću njihovu ekonomiju", upozorio je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije