Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji

Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Volim Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Normandiji
Agencije

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da voli Kurde, ali i naglasio da oni nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu.

Na pitanje o povlačenju američkih snaga iz Sirije, gdje su Kurdi ostavljeni na milost turskoj ofanzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki predsjednik je odgovorio da Kurdi nisu pomogli SAD tokom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

"Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti", objasnio je Tramp.

Pozivajući se na jedan "veoma moćan" članak, on je objasnio svoj argument.

"Oni nam nisu pomogli tokom Drugog svjetskog rata. Nisu nam, recimo, pomogli u Normandiji. Potrošili smo puno novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde", zaključio je.

Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije koje su bile saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države. Ofanziva je pokrenuta nakon odluke Donalda Trampa da povuče američke snage sa graničnih područja Sirije. U srijedu je Tramp rekao da se nada da će njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan koliko god je moguće "racionalno i humano" djelovati u Siriji. 

"Ukoliko djeluje nepravedno, skupo će platiti. Ako se to dogodi, uništiću njihovu ekonomiju", upozorio je Tramp.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije