Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Vratiti format G9, Rusija da se uključi u grupu

Tramp: Vratiti format G9, Rusija da se uključi u grupu
Foto: Tanjug | Tramp: Vratiti format G9, Rusija da se uključi u grupu
Srna

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da se zajedno sa Rusijom moraju uraditi mnoge stvari o kojima se razgovara u okviru Grupe sedam (G7) i da bi bilo prikladnije da se G7 vrati na format G8 i da se Rusija uključi u grupu.

"Mislim da bi bilo prikladnije imati Rusiju u tome. Trebalo bi da bude G8, jer mnoge stvari o kojima razgovaramo moramo da uradimo sa Moskvom", istakao je Tramp. 

On je podsjetio da je njegov prethodnik na mjestu predsjednika SAD Barak Obama želio da isključi Rusiju iz formata G8, javio je TASS. 

G7 trenutno čine Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan. Grupa je preimenovana u G8, nakon što se Rusija pridružila 1997. godine. 

Zapadne zemlje odlučile su 2014. godine da se vrate formatu G7, nakon prisajedinjenja Krima Rusiji i pogoršanja odnosa sa Moskvom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije