Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp: Zaslužujem "Nobela" za mir, ali sve je namješteno

Tramp: Zaslužujem "Nobela" za mir, ali sve je namješteno
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Zaslužujem "Nobela" za mir, ali sve je namješteno
Beta

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp smatra da zaslužuje da dobije Nobelovu nagradu za mir po više osnova, ali da je sve namješteno.

"Mogao bih da dobijem Nobelovu nagradu za mir za mnogo stvari da je oni dodjeljuju na pošten način, ali to nije slučaj", rekao je Tramp na margini Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nije prvi put da Tramp, koji je uvek osjetljiv na poređenja sa svojim prethodnicima, pominje Nobela.

Kada je jedna grupa republikanskih poslanika iznijela ideju da on treba da dobije tu prestižnu nagradu za vođenje osjetljivog sjevernokorejskog pitanja, on je dugo komentarisao tu ideju.

"Oni su je dali (Baraku) Obami odmah po dolasku na vlast, a nije imao pojma zašto je dobio", rekao je Tramp.

"Znate šta, to je jedna od rijetkih stvari po kojima se slažem s njim", dodao je on šaljivo.

Kada je primio Nobelovu nagradu 10. decembra 2009. godine Barak Obama je ukazao na znatnu kontroverzu izazvanu tom neočekivanom nagradom na početku njegovog prvog mandata.

"Ja sam na početku, a ne na kraju svog rada na međunarodnoj sceni", rekao je tada Obama.

Pored Baraka Obame, još tri američka predsjednika su dobila tu prestižnu nagradu: Teodor Ruzvelt, Vudro Vilson i Džimi Karter.

Tramp je ponovio da želi da posreduje u pregovorima Indije i Pakistana u vezi s Kašmirom, navodeći da nikada nije "omanuo kao arbitar".

Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana, a obje države polažu pravo na njega. Oni su se u dva rata borili za kontrolu nad Kašmirom.

Tramp je rekao da se nada da dvije države mogu da razgovaraju i urade nešto pametno, ali da obje moraju da se slože oko njegovog posredovanja. Indija je ranije odbijala to.

On je rekao da je potrebno "imati dvije strane koje žele da se dogovore".

Tramp se danas sastao s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, a juče je prisustvovao skupu u Hjustonu s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije