Svijet

Tramp bijesan na Njemačku: Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD

Tramp bijesan na Njemačku: Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD
Foto: N.N. | Tramp bijesan na Njemačku: Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da Njemačka izbjegava povećanje rashoda za odbranu, a pri tome nastavlja da plaća milijarde dolara Rusiji koja je, po njegovim riječima, "potencijalni protivnik" za NATO.

"Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energetske resurse. I tako, oni plaćaju Rusiji milijarde, mi treba da štitimo Njemačku, a Njemačka izbjegava plaćanje", rekao je Tramp u intervjuu televizijskom kanalu "Foks Biznis".

Tramp je podvukao da "ne naziva Rusiju protivnikom, već potencijalnim protivnikom".

"Njemačka daje novac potencijalnom protivniku od koga mi moramo da je štitimo", rekao je Tramp.

Zemlje članice alijanse su se ranije obavezale da će povećati rashode za odbranu na 2 odsto BDP-a. Glavni dio budžeta NATO čine uplate SAD i Tramp je više puta kritikovao saveznike zbog toga. Predsjednik SAD je posebno i veoma često ukazivao na nedovoljni doprinos Njemačke.

 Po njegovim ij, nemački rashodi za odbranu čine "samo" jedan odsto od BDP-a, i Nijemci bi "morali da plaćaju mnogo više".

Rusija u posljednjih nekoliko godina ukazuje na aktivnosti NATO bez presedana kraj njenih zapadnih granica. NATO širi svoje inicijative i naziva ih "odvraćanjem od ruske agresije". Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga alijanse u Evropi. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je ranije da Rusija ne predstavlja pretnju nikome, ali i da ona neće zanemariti radnje koje su potencijalno opasne za njene interese.

(NN/sputniksrbija.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije