Svijet

Tramp ima uslov za podršku Ukrajini

Tramp ima uslov za podršku Ukrajini
Foto: Tanjug / AP | Tramp ima uslov za podršku Ukrajini

​VAŠINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo "u obliku zajma".

"Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara", istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope.

"Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran", rekao je Tramp nakon sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima, prenosi "The Hill".

Tramp je mjesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom sukobu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći dio pomoći.

Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci. SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsjednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer "ako Rusija pobijedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO-a što bi uvuklo američke snage u širi sukob".

Senat je prošlog mjeseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbjednosti vrijedan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije