Svijet

Tramp mirovne pregovore SAD-a i talibana proglasio "mrtvim"

Tramp mirovne pregovore SAD-a i talibana proglasio "mrtvim"
Foto: Tanjug/AP | Tramp mirovne pregovore SAD-a i talibana proglasio "mrtvim"

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp je mirovne pregovore između SAD-a i talibana, koji su juče otkazani, nazvao "mrtvim".

"Pregovori su mrtvi. Što se mene tiče, ti pregovori su mrtvi", kazao je Tramp novinarima u dvorištu Bijele kuće prije samog polaska u državu Sjeverna Karolina.

Američki predsjednik je u nedjelju otkazao planirane mirovne pregovore s talibanima, a tu vijest je objavio na svom Twitter profilu.

Tramp je napisao kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu, dodajući kako su ipak na kraju otkazani.

Kao razlog je naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojem je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih osoba.

"Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore. Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?", napisao je Tramp.

U četvrtak su u Kabulu, u napadu autobombom u blizini sjedišta NATO-a ubijena dva vojnika iz tog saveza, Amerikanac i Rumun. Ukupno je poginulo 12 osoba.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika je trebalo biti povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci, u zamjenu za garancije da Avganistan neće biti korišten kao baza za napade na SAD i saveznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije