Svijet

"Tramp nije vršio pritisak na Zelenskog"

"Tramp nije vršio pritisak na Zelenskog"
Foto: Tanjug/AP | "Tramp nije vršio pritisak na Zelenskog"

KIJEV - Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko negirao je da je američki predsjednik Donald Tramp u telefonskom pozivu u julu vršio pritisak na ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv sina američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena.

Pristajko je za list "Hromadske" rekao da je Ukrajina nezavisna država i da neće stajati ni na čiju stranu u američkoj politici, čak i ako bi "u teoriji" Kijev bio u poziciji da učini tako nešto.

"Volstrit džurnal" je objavio, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa materijom, da je Tramp vršio je pritisak na Zelenskog u više navrata da istraži Hantera Bajdena, sina demokratskog predsjedničkog kandidata i bivseg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena.

Hanter Bajden je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas.

Tramp je u obraćanju novinarima rekao da "nije važno o čemu su pričali".

Tramp je, međutim, odbio da kaže novinarima da li je sa Zelenskim razgovarao o Bajdenu ili njegovoj porodici, ali je rekao da bi "neko trebalo da nadgleda" bivšeg potpredsjednika SAD.

Tramp je zatim istakao navode da je Bajden, dok je bio potpredsjednik SAD, neprimjereno vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti tužioca koji je istraživao njegovog sina, dodajući da novinari treba da istraju u tom slučaju,

Američki mediji prethodno su objavili da je jedan uzbunjivač iz redova obavještajne zajednice podnio prijavu generalnom inspektoru američkih obavještajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je predsjednik Tramp, navodno, dao izvjesnom stranom lideru, prenosi Glas Amerike.

Tramp je u petak rekao da je prijavu podnio "politički pristrasan uzbunjivač", ali i dodao da ne zna ko ju je podnio.

Trampov razgovor sa Zelenskim istražuju demokrate, koji ispituju da li su Tramp i njegov advokat Rudi Đulijani pokušali da manipulišu ukrajinskom vladom u pomaganju Trampovoj predizbornoj kampanji tražeći informacije koje bi mogle biti štetne za Bajdena, njegovog protivkandidata za predsjednika SAD.

Bajden je osudio izvještaje da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da istraži poslovanje njegovog sina.

"Ukoliko su ti izvještaji tačni, onda zaista nema kraja spremnosti Trampa da zloupotrijebi svoju moć i ponizi našu zemlju", naveo je Bajden u saopštenju.

On je dodao da bi Tramp trebalo da objavi transkript telefonskog razgovora sa Volodimirom Zelenskim iz jula, "kako bi američki narod mogao sam da sudi o slučaju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije