Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp potvrdio: U američkim napadima ubijen sin Osame bin Ladena

Tramp potvrdio: U američkim napadima ubijen sin Osame bin Ladena
Foto: CIA/AP | Tramp potvrdio: U američkim napadima ubijen sin Osame bin Ladena
Agencije

VAŠINGTON - Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko avganistansko-pakistanske granice, potvrdio je Donald Tramp, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

"Gubitak Hamze bin Ladena, ne samo da lišava Al-Kaidu važnog liderstva i simboličke povezanosti s njegovim ocem, već podriva i važne operativne aktivnosti te grupe", naveo je Tramp u izjavi.

Hamza bin Laden je bio počeo dobivati na popularnosti u očevoj terorističkoj mreži Al-Kaida.

Početkom augusta, TV kuća NBC objavila je priču, u kojoj citira anonimne vladine zvaničnike koji nisu precizirali kad je i gdje Hamza bin Laden poginuo i da li je SAD bio i na koji način povezan s njegovom smrću. Kasnije je list "The New York Times" objavio članak u kojem je tvrdio da je SAD povezan sa njegovom smrću, mada je ostalo nejasno o kakvoj umiješanosti se radilo.

Tramp u izjavi nije otkrio kad je kontraterorstička operacija izvedena.

"Hamza bin Laden je bio odgovoran za planiranje i kontakte sa različitim terorističkim grupama", navedeno je u izjavi.

Osama bin Laden ubijen je 2011. godine u tajnoj operaciji u Abotabadu, u Pakistanu, gdje se nalazilo njegovo skrovište. 

Osama bin Laden preuzeo je odgovornost za napade na njujorške nebodere World Trade Center i za napad na Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Napadi su izvedeni uz pomoć tri putnička aviona koje su oteli operativci Al-Kaide. Četvrti avion, namijenjen za napad na Bijelu kuću ili Kapitol, srušio se u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali da ga preuzmu od otmičara.

Tog dana poginulo je blizu 3.000 ljudi, uključujući i državljane 77 zemalja.

SAD je proglasio Hamzu bin Ladena globalnim teroristom u januaru 2017. godine, zabranivši pojedincima iz SAD-a sve transakcije s njim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije