Svijet

Tramp pozvao Orbana na radni sastanak 13. maja

Tramp pozvao Orbana na radni sastanak 13. maja
Foto: N.N. | Tramp pozvao Orbana na radni sastanak 13. maja

​BUDIMPEŠTA - Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je premijera Mađarske Viktora Orbana na "radni sastanak" 13. maja, saopšteno je danas u Budimpešti.

Na sastanku u Vašingtonu će se govoriti o pitanjima kao što su energetska bezbjednost, saradnja u oblasti odbrane, bilateralni odnosi i regionalna bezbjednost, napisao je na Twitteru portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Jula 2016. godine, Orban je bio prvi nacionalni lider u Evropskoj uniji koji je podržao Trampa u američkoj izbornoj kampanji, preneo je AP.

Nakon što se vratio na vlast 2010. godine, Orban se suočio sa oštrim kritikama administracije bivšeg predsednka Baraka Obame zbog slabljenja demokratije i vladavine prava, uključujući i tokom posete tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton Budimpešti.

U poslednjih nekoliko mjeseci došlo je do preokreta u odnosima SAD i Mađarske, otjelotvorenih, na primjer, u bilateralnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan početkom aprila, i ranijim najavama o planovima Mađarske da kupi aemričke rakete srednjeg dometa kako bi se poboljšala vazdušnu odbranu zemlje, navela je agencija.

Ipak, američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je tokom posete Mađarskoj u februaru da "autoritarna Rusija nikada neće biti prijatelj slobodi i suverenitetu manjih nacija", iako se Orban smatra jednim od glavnih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije