Svijet

Tramp prodao prava na zakup hotela blizu Bijele kuće

Tramp prodao prava na zakup hotela blizu Bijele kuće
Foto: Tanjug/AP | Tramp prodao prava na zakup hotela blizu Bijele kuće

NJUJORK - Kompanija "Tramp organizacija" postigla je dogovor o prodaji prava na zakup hotela "Tramp internešenel" u Vašingtonu DC investicionom fondu CGI Merčant Grupa za 375 miliona dolara, izvijestili su američki mediji.

Očekuje se da će investiciona grupa iz Majamija ukloniti Trampovo ime sa kitnjaste zgrade koja se nalazi nekoliko minuta hoda od Bijele kuće i da će se udružiti sa Hilton Vorldvajd Holdingom kako bi hotel brendirala kao Valdorf Astoriju, prenosi tv stanica CNN pozivajući se na izvor upoznat sa dešavanjem

Sporazum podleže odobrenju Uprave za opšte usluge (GSA), koja će sprovesti 60-dnevno preispitivanje ugovora, pošto je vlasnik te nekretnine federalna vlada koja ima pravo na davanje te zgrade u zakup na 100 godina.

Vijest o prodaji je prvi objelodanio Vol Strit Žurnal (WSJ).

Kompanija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa je ove jeseni vodila pregovore sa CGI Merčant Grupom o prodaji zakupa na hotel, dodaje CNN.

Prošlog mjeseca, Nadzorni odbor Predstavničkog doma objavio je dokumenta koja pokazuju da je ova nekretnina tokom Trampovog mandata na mjestu predsednika SAD napravila gubitke od 70 miliona dolara, dok je Tarmp javno tvrdio da hotel zarađuje više desetina miliona dolara, napominje ovaj medij.

"Tramp organizacija" je pokušavala da proda pravo zakupa od 2019, ali je prošle godine obustavila te aktivnosti pošto je pandemija gotovo zatvorila ugostiteljsku industriju.

Uprava GSA, koja upravlja federalnim nekretninama i zemljištem, dala je Trampu u zakup zgradu Stare pošte 2012. godine, u kojoj je otvorio hotel 2016, kada je bio republikanski kandidat za predsjednika.

Od tada, Nadzorni odbor Predstavničkog doma je istraživao sukob interesa u GSA zbog davanja tog zdanja u zakup za hotel Tramp.

Kada je preuzeo dužnost, Tramp je dao ostavku na sve rukovodne funkcije u svojim kompanijama, ali je svoju imovinu prenio u trast koji su vodili njegovi sinovi, što mu je omogućilo da i dalje ima finansijsku korist od hotela u Vašingtonu DC i drugih njegovih preduzeća.

Generalni inspektor GSA je 2019. rekao da je Uprava "ignorisala Ustav" kada je odlučila da ostavi na snazi zakup nad zgradom tadašnjem zakupcu i nakon što je Tramp izabran za Bijelu kuću.

Prema dokumentima koje je objavio Nadzorni odbor, hotel je dobio 3,7 miliona dolara od stranih vlada u vidu uplata i odlaganja rata kredita, što Tramp nije objelodanio, a što je pokrenulo pitanja o potencijalnom sukobu interesa tokom njegovog predsjednikovanja, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije