Svijet

Tramp s Merkelovom, sastanak opisao kao "sjajan"

Tramp s Merkelovom, sastanak opisao kao "sjajan"
Foto: Tanjug/AP | Tramp s Merkelovom, sastanak opisao kao "sjajan"

BRISEL - Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je danas sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama samita NATO u Briselu, a sastanak je opisao kao "sjajan", samo nekoliko sati nakon što je oštro kritikovao njemačku politiku kad je riječ o troškovima na polju odbrane i uvozu gasa iz Rusije.

"Imamo sjajan sastanak. Razgovaramo o vojnim troškovima... Razgovaramo o trgovini", rekao je Tramp novinarima kojima je bilo dozvoljeno da uđu u prostoriju gdje se on sastao s Merkelovom.

Tramp je naveo da sa kancelarkom ima "veoma, veoma dobre odnose", prenosi Rojters.

"Sa Njemačkom imamo izvanredne odnose", istakao je američki predsjednik, dodavši da je izrazio zabrinutost zbog novog gasovoda koji je planiran od Rusije do Njemačke.

Merkel je rekla da je razgovarala o migracijama i trgovini sa Trampom i da se raduje daljoj razmjeni jer, kako je navela, SAD ostaju partner Njemačke.

Prethodno je portparolka Bijele kuće Sare Sanders rekla da će Tramp tokom susreta s Merkelovom na marginama samita u Briselu ponoviti kritiku na račun Merkelove, koju je iznio ranije danas.

Tramp je, naime, uoči početka samita javno napao Njemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom o izgradnji gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući Njemačku zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava za odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije