Svijet

Tražioci azila odbili da čiste nakon poplave: Njemačka im smanjila novčanu pomoć

Tražioci azila odbili da čiste nakon poplave: Njemačka im smanjila novčanu pomoć
Foto: Twitter / Printscreen | Tražioci azila odbili da čiste nakon poplave: Njemačka im smanjila novčanu pomoć

​BERLIN - Vlasti okruga Mansfeld-Sudharc (Saksonija-Anhalt) smanjile su novčanu pomoć za 15 tražilaca azila jer su, uprkos obavezi, odbili da pomognu u čišćenju poslije poplava u Helmeu. Direktor okruga Andre Šreder (CDU) podržao je odluku okružnih vlasti nakon kritika.

Naime, nešto pred novogodišnju noć proglašena je katastrofa u okolini Zangerhauzena. Tokom Božića i Nove godine stotine ljudi pomoglo je u borbi protiv poplava, te je pored vojnika Bundesvera, bilo i mnogo dobrovoljaca.

Četiri meseca kasnije, mnogi su pomogli u čišćenju i uklanjanju džakova pijeska koji su prethodno bili postavljeni duž rijeke Helme. Trebalo je da pomognu i izbjeglice, ali je nošenje džakova za neke očigledno bio prevelik posao.

"Obavezali smo se da ćemo pomoći 64 tražioca azila. Međutim, njih 15 je odbilo da radi bez valjanog razloga. Neka sada snose posljedice. To nećemo tolerisati" rekao je direktor okruga Andre Šreder.

Šreder je rekao izbjeglicama:

"Od svakog ko traži zaštitu od nas iz drugih zemalja može se tražiti da radi posao koji služi opštem dobru. Mi ćemo to dosljedno sprovoditi."

Prema zakonu o pomoći tražiocima azila, od onih koji traže zaštitu, a koji su sposobni da rade i žive u zajedničkom smještaju, može se zahtjevati da obavljaju društveno koristan rad u ograničenom obimu, prenosi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije