Svijet

Trgovinski rat SAD i Kine stavljen "na čekanje"

Trgovinski rat SAD i Kine stavljen "na čekanje"
Foto: Tanjug/AP | Trgovinski rat SAD i Kine stavljen "na čekanje"

VAŠINGTON - Američki trgovinski rat sa Kinom je stavljen "na čekanje" nakon što su se Peking i Vašington saglasili da će odbaciti prijetnje uvođenja carina, te da će raditi na širem trgovinskom sporazumu, izjavio je danas američki ministar finansija Stiven Mnačin.

Mnačin i glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa Leri Kadlou izjavili su da je sporazumom koji su juče postigli kineski i američki pregovarači uspostavljen okvir za rješavanje eventualnih problema trgovinskog disbalansa.

"Trgovinski rat stavljamo na čekanje. Upravo smo se saglasili da i carine stavimo na čekanje dok budemo pokušavali da u djelo sprovedemo okvirni dogovor", kazao je Mnačin.

Amerika i Kina saglasile su se juče da će preduzeti mjere za smanjenje američkog trgovinskog deficita u robi tako što će Peking kupovati više američke robe, posebno poljoprivredne i energetske proizvode.

"Postignut je konsenzus o preduzimanju efikasnih mjera za značajno smanjenje trgovinskog deficita Amerike u robi sa Kinom. Da bi se ispunila povećana potražnja Kina će značajno povećati kupovinu američke robe i usluga i time će biti podržan rast i zaposlenje u SAD", navedeno je u zajedničkom američko-kineskom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Kina izmijeniti zakone i regulative kako bi omogućila dodatni uvoz iz SAD.

Ovim saopštenjem su zaključeni zajednički razgovori dvije zemlje u kojima su učestvovali američki i kineski zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije