Svijet

Tri decenije od pada Berlinskog zida: Napredak, ali građani nezadovoljni

Tri decenije od pada Berlinskog zida: Napredak, ali građani nezadovoljni
Foto: Tanjug/AP | Tri decenije od pada Berlinskog zida: Napredak, ali građani nezadovoljni

BERLIN - Tri decenije poslije pada Berlinskog zida većina građana nekadašnje istočne Njemačke osjećaju se kao građani drugog reda, mada se bilježe ekonomski pomaci, navodi se u izvještaju njemačke vlade o stanju u zemlji poslije ujedinjenja.

"Brojni indikatori pokazuju da smo napravili značajan napredak u približavanju životnih uslova na istoku i zapadu od 1990. godine", rekao je Kristijan Hirte, komesar vlade za istok.

Ekonomska moć na istoku Njemačke do 2018. porasla je za 75 odsto nivoa na zapadu zemlje od 1990. godine. Plate su porasle 84 odsto nivoa plata na zapadu, a kupovna moć na zapadu i istoku je jednaka jer su cijene na istoku niže.

U izvještaju se navodi i nedavna anketa koja pokazuje da se 57 odsto istočnih Nijemaca osjećaju kao građani drugog reda, prenosi Rojters.

Takođe, samo 38 odsto Nijemaca na istoku smatra da je ujedinjenje uspjeh.

"Ovo nezadovoljstvo se izražava u izbornim rezultatima na istoku i zapadu posljednjih godina koji pokazuju značajne razlike", navodi se u izvještaju.

Vodeće Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ili Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) posljednjih su godina doživjele drastične gubitke u ovim dijelovima zemlje.

Istovremeno se desničarska populistička Alternativa za Njemačku etablirala kao jedna od najjačih političkih snaga.

Hirte je upozorio da ksenofobni stavovi na istoku moraju biti prevladani, jer mogu da ugroze šanse za investicije i privredni rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije