Svijet

Tri istrage protiv Bolsonara završavaju do jula

Tri istrage protiv Bolsonara završavaju do jula
Foto: Tanjug/AP | Tri istrage protiv Bolsonara završavaju do jula

​BRAZILIJA - Andrej Rodrigez, generalni direktor brazilske federalne policije, saopštio je da se očekuje da će tri tekuće istrage protiv bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara biti okončane do sljedećeg mjeseca, što je posljednji korak prije odluke da li će on zvanično biti optužen za zločine.

Bolsonaro, koji je bio na vlasti u Brazilu od 2019. do 2022. godine, počeo je da se suočava sa zakonskim problemima otkako je napustio funkciju nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima 2022. od ljevičarskog predsjednika Luiza Ignasija Lule da Silve, podsjeća Reuters.

Tri tekuće policijske istrage usredsređene su na navode da su Bolsonaro i njegovi saradnici zalagali nakit koji je njegovoj administraciji dala saudijska vlada, manipulisali potvrdama o njegovoj vakcinaciji i planirali državni udar kako bi poništili rezultate izbora 2022.

"Očekujemo da ćemo u junu završiti prve dvije istrage, o nakitu i vakcinama, a u julu ćemo završiti istragu puča", rekao je Rodrigez novinarima.

Bolsonaro je više puta negirao da je prekršio zakone i optužbe nazivao "lovom na vještice", prenosi Nova.

Brazilski savezni izborni sud zabranio mu je javnu funkciju do 2030. godine zbog ponašanja tokom izbora 2022, kada je pozvao ambasadore da iznesu neosnovane tvrdnje o ranjivosti brazilskog elektronskog glasačkog sistema.

U slučaju u kojem se istražuje njegova navodna pronevjera saudijskih dragulja, koji su bili založeni u SAD, Rodrigez je rekao da je policija otkrila, uz pomoć FBI-ja, novi dragulj potencijalno povezan sa slučajem.

Bolsonaro i bivši saradnici su takođe pod istragom zbog navodnog falsifikovanja njegovih potvrda o vakcinaciji kako bi mu omogućili putovanje u SAD, iako on tvrdi da nikada nije uzeo vakcinu protiv kovid-19.

Treća istraga se fokusira na to da li je Bolsonaro učestvovao u zavjeri da se proglasi vanredno stanje i spriječi Lula da preuzme vlast prošle godine, uoči nereda njegovih pristalica 8. januara 2023, koji su opljačkali Vladine zgrade u Braziliji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije