Svijet

Tri najveće antiruske medijske laži

Tri najveće antiruske medijske laži
Foto: Ilustracija | Tri najveće antiruske medijske laži

MOSKVA - Ruski portali izabrali su tri najnevjerovatnije antiruske vijesti u SAD plasirane tokom posljednjih godinu dana - da je Moskva koristila igricu "Pokemon go" kao oružje, da Vladimir Putin uništava energetsku mrežu SAD i da Rusi iz vazduha prate kretanje američkog predsjednika Donalda Trampa.

Si-En-En je tako tvrdio da je ruska tajna policija koristila "Pokemon go" kako bi raspirivala rasnu netrpeljivost u SAD.

Navodno, Rusija je inicirala takmičenje koje je ohrabrivalo ljude naklonjene pokretu "Crni životi su važni" da igra tu igricu u blizini zloglasnih lokacija na kojima su se dogodili primjeri policijske brutalnosti.

Igračima je, navodno, rečeno da promijene imena svojih likova u imena žrtava tih incidenata, što je "očigledno nastojanje da se raspiri rasna napetost".

Američki mediji su, u antiruskoj pripagandi koja traje od američkih predsjedničkih izbora, objavili da je ruski lider Vladimir Putin "hakovao američku elektroenergetsku mrežu".

O ovom "alarmantnom događaju" u Vermontu prošlog decembra izvještavao je "Vašington post", a vijest se brzo proširila do drugih velikih medijskih kuća.

List je, kao i uvijek u slučaju vijesti koje govore o ruskoj umješanosti u američke probleme, citirao "anonimne funkcionere" nacionalne bezbjednosti i širio paranoju postavljajući pitanja, poput - "Jesu li oni /Rusi/ i u drugim sistemima?".

Guverner Vermonta Piter Samlin čak je poručio: "Svi Amerikanci trebali bi biti uznemireni i ogorčeni zbog toga što jedan od vodećih svjetskih razbojnika Vladimir Putin pokušava da sruši našu elektroenergetsku mrežu".

Nikakvi dokazi nisu predstavljeni ni predočeni za te tvrdnje.

Naime, nakon što je primila obavještenje Ministarstva državne bezbjednosti, kompanija "Barlington elektrik" pretražila je sve svoje kompjutere i pronašla prijeteći kod u jednom prenosnom računaru koji nije ni bio priključen na elektroenergetsku mrežu.

Treća velika laž bilo je izvještavanje o tome da ruski avioni špijuniraju mjesta za odmor američkog predsjednika Donalda Trampa.

Američki mediji su u avgustu tvrdili da je ruski špijunski avion uočen iznad Vašingtona i Bedminstera u NJu DŽersiju, gdje se Tramp odmarao.

Navodno, ruski špijunski "tupoljev tu-154M" letio je blizu golf igrališta na 4.000 stopa, a potom se popeo na 5.000 stopa prije nego što je odletio u vazdušni prostor NJujorka.

Ruski portali cinično navode da su ruski avioni, valjda, svuda, pa čak lete slobodno po američkom vazdušnom prostoru, prenosi "Ruski vjesnik". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije