Svijet

Pratite nas na Google news

Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju

Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju
Foto: Tanjug/AP | Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju
Srna

VAŠINGTON - Koalicija od 13 američkih saveznih država tužila je predsjednika Donalda Trampa s namjerom da blokira novu regulativu koja će drastično smanjiti ilegalnu imigraciju jer će biti uskraćene vize siromašnijim migrantima.

Pojedini stručnjaci navode da bi regulativa mogla da dovede do smanjenja legalne migracije za polovinu jer će vize i dozvole za stalni boravak biti uskraćene za više stotina hiljada ljudi koji nemaju dovoljna primanja ili dobijaju državnu pomoć poput socijalnih davanja, dodataka za hranu ili su u državnom smještaju.

"Trampova administracija je poslala jasnu poruku - ako ste dovoljno bogati dobrodošli ste, a ako ste siromašni - niste. Ova regulativa je neamerička, antiimigrantska i nezakonita", rekao je javni tužilac u državi Vašington Bob Ferguson.

Nova regulativa objavljena je početkom sedmice i na snagu stupa 15. oktobra.

Tužba je slična onoj koja je podnijeta ranije u San Francisku i obližnjoj oblasti Santa Klara u kojoj se traži blokada regulative.

U saopštenju 13 država ističe se da se u njihovoj tužbi, koja je podnijeta Okružnom sudu za istočnu oblast Vašingtona, navodi da nova regulativa "ima radikalan uticaj na reformu saveznog imigracionog zakona jer mijenja sistem koji unapređuje ekonomsku mobilnost među migrantima u mjeri koja daje prednost imućnijim imigrantima".

Države koje su se pridružile Vašingtonu u tužbi protiv Ministarstva za unutrašnju bezbjednost su Kolorado, Delaver, Ilinois, Merilend, Masačusets, Mičigen, Minesota, Nevada, Nju DŽerzi, NJ+ju Meksiko, Rod Ajlend i Virdžinija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije