Svijet

Pratite nas na Google news

Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju

Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju
Foto: Tanjug/AP | Trinaest saveznih država tuže Trampovu administraciju
Srna

VAŠINGTON - Koalicija od 13 američkih saveznih država tužila je predsjednika Donalda Trampa s namjerom da blokira novu regulativu koja će drastično smanjiti ilegalnu imigraciju jer će biti uskraćene vize siromašnijim migrantima.

Pojedini stručnjaci navode da bi regulativa mogla da dovede do smanjenja legalne migracije za polovinu jer će vize i dozvole za stalni boravak biti uskraćene za više stotina hiljada ljudi koji nemaju dovoljna primanja ili dobijaju državnu pomoć poput socijalnih davanja, dodataka za hranu ili su u državnom smještaju.

"Trampova administracija je poslala jasnu poruku - ako ste dovoljno bogati dobrodošli ste, a ako ste siromašni - niste. Ova regulativa je neamerička, antiimigrantska i nezakonita", rekao je javni tužilac u državi Vašington Bob Ferguson.

Nova regulativa objavljena je početkom sedmice i na snagu stupa 15. oktobra.

Tužba je slična onoj koja je podnijeta ranije u San Francisku i obližnjoj oblasti Santa Klara u kojoj se traži blokada regulative.

U saopštenju 13 država ističe se da se u njihovoj tužbi, koja je podnijeta Okružnom sudu za istočnu oblast Vašingtona, navodi da nova regulativa "ima radikalan uticaj na reformu saveznog imigracionog zakona jer mijenja sistem koji unapređuje ekonomsku mobilnost među migrantima u mjeri koja daje prednost imućnijim imigrantima".

Države koje su se pridružile Vašingtonu u tužbi protiv Ministarstva za unutrašnju bezbjednost su Kolorado, Delaver, Ilinois, Merilend, Masačusets, Mičigen, Minesota, Nevada, Nju DŽerzi, NJ+ju Meksiko, Rod Ajlend i Virdžinija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije