Svijet

Trudnica optužena za smrt nerođenog djeteta u pucnjavi

Trudnica optužena za smrt nerođenog djeteta u pucnjavi
Foto: Screenshot/CNN | Trudnica optužena za smrt nerođenog djeteta u pucnjavi

Nakon što je izgubila dijete u pucnjavi, žena je uhapšena, iako nije pucala.

Dvadesetsedmogodišnja žena iz Alabame optužena je za ubistvo, nakon što je izgubila nerođeno dijete u pucnjavi, iako ona nije pucala.

Marša Džons uhapšena je u srijedu zbog svađe sa drugom ženom u decembru 2018, koja je eskalirala i dovela do oružanog sukoba u kome je Marša upucana u stomak, izveštavaju lokalni mediji.

Optužnicu protiv žene koja je pucala odbacila je velika porota u preliminarnom postupku.

Grupe koje se bore za pravo na abortus tvrde da ovaj slučaj pokazuje šta se dešava kada neka država uvede restriktivne zakone u oblasti reproduktivnog zdravlja

Dana 4. decembra, Marša Džons u petom mjesecu trudnoće učestvovala je u sukobu za dvadesettrogodišnjom Eboni Džejmison ispred jedne samoposluge.

Prema policijskom izvještaju, svađa je započela u vezi sa ocem nerođenog djeteta, a okončana je kada je Džejmison pucala u Maršu Džons, koja je poslije toga izgubila bebu.

Protiv Džejmison pokrenuta je optužnica za ubistvo iz nehata, koju je odbacila velika porota.

U izvještaju stoji da pošto je Džons započela svađu i time ugrozila bebin život i da treba da odgovara za to. Navodno je Džejmison bila prisiljena da se brani od Marše Džons.

Deni Rid, poručnik u policijskoj stanici Plezent grouv izjavio je u decembru:

"Prava žrtva ovog zločina je nerođena beba. Majka deteta je započela svađu i nije odustajala, što je dovelo do smrti njene bebe."

Rid je dodao da dijete "nije moglo da bira da li će učestvovati u svađi, a njegov život je zavisio od zaštite majke."

Džons je uhapšena i optužena za ubistvo iz nehata, odvedena u zatvor i određena joj je kaucija od 50.000 dolara. Puštena je iz zatvora u četvrtak nakon plaćanja kaucije.

Džejmison je rekla da je ova optužnica nepravedna.

"Mislim da je ne treba optužiti za ubistvo iz nehata, jer nije ubila bebu", rekla je ona za sajt Buzzfeed.

"Ali treba da odgovara za ugrožavanje života djeteta ili napad".

Šta kažu grupe za zaštitu ženskih prava

Grupe koje se zalažu za prava žena i pravo na abortus osudile su ovo hapšenje, podsjećajući kako nedavno usvojeni striktni zakon o zabrani abortusa utiče na slučajeve u kojima abortusa nije ni bilo.

Nije jasno da li se tužilaštvu u ovom slučaju i poziva na te zakone. BBC nije uspio da dobije odgovore iz tužilaštva i policije u okrugu Džeferson .

Jelouhamer Fond, grupa koja se bori za pravo žene na abortus, pomoćiće odbranu Marše Džons.

"Danas je Marša Džons optužena za ubistvo iz nehata zato što je bila trudna i ušla u sukob sa osobom koja je imala pištolj", kaže Amada Rejes iz ove organizacije.

"Sutra će neka druga žena biti optužena zbog toga što je popila alkoholno piće dok je bila trudna, a poslije toga zato što nije imala adekvatnu prenatalnu njegu."

(BBC News na srpskom)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije