Svijet

Turista ubijen kod Ajfelovog tornja, napadač vikao "Alahu-ekber"

Turista ubijen kod Ajfelovog tornja, napadač vikao "Alahu-ekber"
Foto: Screenshot/X | Turista ubijen kod Ajfelovog tornja, napadač vikao "Alahu Akbar"

PARIZ - Muškarac je smrtno stradao, a još dvoje ljudi je povrijeđeno u terorističkom napadu nožem i čekićem na ulici u centru Pariza.

Francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je napadač ciljao turiste, nedaleko od Ajfelovog tornja.

Francuska policija uhapsila je radikalnog 25-godišnjeg islamistu koji je u subotu uveče u Parizu ubio njemačkog turistu, a ranio još dvije osobe.

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer bio zabrinut "zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama", uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao "Alahu-ekber" (Bog je veliki).

"Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi", rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko njemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dvije osobe.

 

Napadač nije identifikovan po imenu, ali je potvrđeno da je rođen u pariskom predgrađu Neji, da je proveo četiri godine u zatvoru i da je pušten na slobodu 2020. godine, nakon čega je bio pod nadzorom i na psihijatrijskom liječenju.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao reku Senu ka desnoj obali, gdje je čekićem napao i povredio dve osobe.

Potom ga je zaustavila policija i neutralisala ga sa dva elektro-šoka, rekao je ministar Dermanin i pohvalio policajce na brzoj reakciji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je saučešće svima onima koji su pogođeni "terorističkim napadom" i zahvalio hitnim službama na njihovoj reakciji.

"Nacionalno protivterorističko tužilaštvo biće odgovorno za rasvjetljavanje ovog slučaja kako bi pravda bila zadovoljena u ime francuskog naroda", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije