Svijet

Turska gradi 500 stambenih jedinica za žrtve zemljotresa u Albaniji

Turska gradi 500 stambenih jedinica za žrtve zemljotresa u Albaniji
Foto: Anadolija | Turska gradi 500 stambenih jedinica za žrtve zemljotresa u Albaniji

TIRANA – Ministar okoliša i urbanizma Republike Turske Murat Kurum najavio je da će krajem ovog mjeseca početi izgradnja 500 novih stambenih jedinica za porodice koje su ostale bez smještaja u nedavnom razornom zemljotresu koji je pogodio Albaniju.

U okviru zvanične posjete Albaniji, Kurum se u Tirani sastao s albanskim državnim ministrom za obnovu Arbenom Ahmetajem, a nakon sastanka je kazao da će, po nalogu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, krajem januara u Tirani i Draču početi izgradnja 500 novih stambenih jedinica.

Ističući kako je Tursku u proteklom vijeku pogodilo 56 razornih zemljotresa u kojima je život izgubilo najmanje 80.000 ljudi, Kurum je kazao da se ta zemlja solidariše s porodicama koje su stradale i pretrpjele štetu u zemljotresu koji je Albaniju pogodio 26. novembra prošle godine.

Posredstvom ambasade u Tirani, kao i nadležnih državnih institucija i humanitarnih organizacija, Turska je među prvima pritekla u pomoć Albaniji nakon zemljotresa, a turski predsjednik Erdoan naložio je i izgradnju novih stambenih jedinica u zemljotresom pogođenim regijama.

"U okviru resornih ministarstava, pokrenuli smo aktivnosti u Tirani i Draču. Po dodjeli zemljišta ćemo do kraja januara početi gradnju i to na način da objekti budu u skladu s kulturom i tradicijom naše albanske braće, odnosno najviše trospratne i četverospratne zgrade koje će biti raspoređene u kvartove. Počevši krajem januara, projekat ćemo završiti u toku od šest mjeseci i što prije predati albanskim građanima na korištenje", kazao je Kurum.

On je kazao da će sutra s albanskim premijerom Edijem Ramom potpisati protokol kako bi se projekt što prije realizirao, a dodao je da su turske vlasti u proteklih 18 godina stekle veliko iskustvo i u Turskoj izgradile blizu 860.000 stambenih jedinica sa svim pratećim objektima.

Albanski resorni ministar Ahmetaj se zahvalio Turskoj, njenom narodu i predsjedniku Erdoanu na brzoj i konkretnoj pomoći nakon zemljotresa te dodao da je Turska nastavila pomagati i preuzela gradnju stambenih objekata u regiji Lač.

"Danas smo razgovarali o detaljima projekta koji je nešto više od puke gradnje objekata. To je kompletan ekonomsko-urbanistički model", kazao je Ahmetaj i dodao da će stambeni objekti biti građeni za porodice koje su ostale bez kuća u Laču, a da se razmatra i gradnja važnih zgrade s poslovnim prostorima, školom i opštinom u Tumaneu.

On je dalje kazao da se očekuje da projekt bude završen na ljeto, oko jula, i da će i u tehnološkom smislu biti primjer za buduće projekte gradnje.

Turski ministar Kurum se u okviru posjete sastao i s albanskim ministrom okoliša i turizma Blendijem Klosijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije