Svijet

Turska i Saudijska Arabija protiv Asada

Turska i Saudijska Arabija protiv Asada
Turska i Saudijska Arabija protiv Asada

ISTANBUL - Turski zvaničnici potvrdili su da je ta zemlja formirala savez sa Saudijskom Arabijom kako bi se borili sa sirijskim pobunjenicima protiv predsjednika Bašara al Asada.

Ovaj dogovor dvije zemlje, kojim se pobunjenicima pruža logistička i finansijska podrška, izaziva zabrinutost američke administracije da bi na taj način bile ojačane radikalne islamističke grupe u Siriji, prenosi AP.

Turska i Saudijska Arabija se nisu slagale o tome kako da postupe prema Asadu, svom zajedničkom neprijatelju. Obje zemlje su, međutim, frustrirane onim što smatraju neodlučnošću SAD i zbog toga su formirale strateški savez, navode turski zvaničnici, prenosi AP.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame strahuje da bi ojačani pobunjenici mogli dovesti na vlast umjesto Asada opasniji radikalni islamistički režim, navodi AP.

SAD, naime, ne žele da se pobunjeničke grupe, kao što je Nusra Front povezan sa Al Kaidom, ujedine kako bi srušile Asada.

Američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan naveo je da administracija SAD strahuje da bi novi savez mogao pomoći Nusra Frontu da osvoji više teritorije u Siriji, prenosi AP.

Saudijska Arabija želi da okupi brojne opozicione grupe u ratom razorenoj Siriji kako bi razmotrili šta da učine nakon pada Asadovog režima, naveli su sirijski opozicioni izvori, prenio je AFP.

Sunitska Saudijska Arabija podržava snage koje se bore protiv Asada, dok je uz njega njihov rival Iran kojim dominiraju šiiti.

"Sredinom juna saudijski lideri će nastojati da ujedine sve, ili veliku većinu, političkih i vojnih protivnika sirijskog režima da ih pripreme" za period poslije Asada, navodi za AFP veteran opozicije Hajtam Mana.

Ovaj sastanak "neće uključivati džihadiste Nusra Fronta i Islamske države", rekao je Mana, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije