Svijet

Turska napreduje u Siriji: SAD se povlače, džihadisti bježe

Turska napreduje u Siriji: SAD se povlače, džihadisti bježe
Foto: Tanjug/AP | Turska napreduje u Siriji: SAD se povlače, džihadisti bježe

ISTANBUL - Petog dana turske ofanzive protiv sirijskih Kurda, turska vojska zauzela je gradove Suluk, Tal Abijad i Ras el Ain kao i obližnja sela na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanziviprotiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

On je kazao i da su u ovoj operaciji život dosad izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika. Sa druge strane, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima navode da je u borbama dosad poginuo njihov 31 borac, prenosi Rojters.

Evropske države pokušavaju brzo da naprave plan o premiještanju više hiljada stranih boraca Islamske države iz sirijskih zatvorskih kampova u Iraku pošto je izbijanje novog konflikta u Siriji povećalo rizike od bjekstva džihadista ili njihovog povratka u Evropu.

Evropljani pretpostavljaju da kurdske milicije drže u zatvoru oko petine od 10.000 boraca ID.

U međuvremenu je oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove dece pobeglo iz kampa koji su čuvale snage sirijskih Kurda na severu zemlje, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava čiji direktor Rami Abdulrahman, pozivajući se na izvore iz kampa Ain Isa, kaže da tamo vlada anarhija, prenosi Rojters.

U kampu, koji sad čuva samo 60-70 čuvara, nalazi se oko 12.000 raseljenih među kojima članovi porodica džihadista.

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na sjeveru Sirije da se izmjeste na jug, ali da ne napuštaju zemlju, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper.

Esper je za CBS rekao da je sukob između turskih snaga i sirijskih kurdskih boraca, predvođenih Kurdima, postao "neodrživ" za američku vojsku.

On nije precizirao koliko će američkih vojnika da napusti sjever Sirije, ali je naveo da je u pitanju većina od 1.000 vojnika u Siriji.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik rekao da se "manja grupa" američkih vojnika povlači iz baze u gradu Ein Isa, na sjeveru Sirije, kako turske snage napreduju.

To je, napominje AP, drugi slučaj povlačenja američkih snaga od početka turske ofanzive na sjeveru Sirije.

Neke evropske zemlje, među kojima Njemačka i Francuska zabranile su izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije