Svijet

Turska odgovara EU: Nemaju pravo tražiti prekidanje istraživanja u Sredozemlju

Turska odgovara EU: Nemaju pravo tražiti prekidanje istraživanja u Sredozemlju
Foto: Tanjug/AP | Turska odgovara EU: Nemaju pravo tražiti prekidanje istraživanja u Sredozemlju

ANKARA - Evropska unija nema pravo da zahtijeva od Turske da prekine geološka istraživanja u Sredozemnom moru, saopšteno je iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da EU nema pravo da kritikuje Tursku zbog toga što vrši istraživanja na sopstvenoj kontinentalnoj površini i da zahtijeva da te aktivnosti budu obustavljene.

"Pozivamo EU da ne podržava maksimalističke zahtjeve Grčke, koji su suprotni međunarodnom zakonu, pod izgovorom solidarnosti i jedinstva", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da EU mora da djeluje nepristrasno i da bude iskren posrednik ukoliko želi da se pronađe rješenje za situaciju u istočnom Sredozemlju, javio je "Sputnjik".

U nastavku saopštenja, Ankara je ponovo okrivila Grčku i Kipar za tenzije u Sredozemlju.

Saopštenje je izdato nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj pozvao Tursku da prekine jednostrane postupke u istočnom Sredozemlju i da se uključi u razgovore sa Briselom.

On je rekao da EU priprema sankcije protiv Turske o kojima bi moglo da se razgovara na sljedećem samitu evropskog bloka 24. septembra kao odgovor na spor te zemlje sa Grčkom u istočnom Sredozemlju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije