Svijet

Pratite nas na Google news

Turska policija suzavcem rastjerala žene sa marša povodom 8. marta

Turska policija suzavcem rastjerala žene sa marša povodom 8. marta
Foto: Tanjug/AP | Turska policija suzavcem rastjerala žene sa marša povodom 8. marta
Tanjug

ISTANBUL - Turska policija ispalila je suzavac kako bi rastjerala nekoliko hiljada žena, koje su se okupile u centru Istanbula kako bi učestvovale na maršu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, javlja Reuters pozivajući se na očevice.

Kako navodi, žene su se okupile kod Taksim trga, gdje su planirale da započnu marš, ali im je nekoliko stotina policajaca blokiralo put kako bi ih spriječili da krenu duž glavne pješačke avenije u istoimenoj četvrti.

Policija je, dodaje britanska agencija, ispalila biber sprej i bacila kanistere sa suzavcem kako bi rastjerala okupljene žene, a do čarki je došlo dok ih je policija potiskivala u sporedne ulice.

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih ili privedenih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije