Svijet

Turska pozitivna glede kandidature Finske za članstvo u NATO-u

Turska pozitivna glede kandidature Finske za članstvo u NATO-u
Foto: Flickr | Turska pozitivna glede kandidature Finske za članstvo u NATO-u

ANKARA - Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske, rekao je u srijedu turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

"Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali nije pozitivno o Švedskoj", rekao je Erdoan o njihovim zahtjevima za članstvo u NATO-u u govoru zastupnicima svoje AK stranke u parlamentu.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje transatlantskom odbrambenom paktu (NATO) nakon što je Rusija izvršila specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine, ali su se suočile s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njenu podršku.

Ankara želi da posebno Helsinki i Stokholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom grupom, te još jednom grupom koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Tri nacije postigle su dogovor o daljem napretku u Madridu prošlog juna, ali je Ankara suspendovala razgovore prošlog mjeseca jer su napetosti porasle nakon protesta u Stokholmu u kojima je danski političar krajnje desnice spalio primjerak muslimanske svete knjige, Kurana, prenosi "New Arab".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije