Svijet

Turska pozvala norveškog ambasadora zbog protesta i Kur'ana

Turska pozvala norveškog ambasadora zbog protesta i Kur'ana
Foto: Twitter / Printscreen | Turska pozvala norveškog ambasadora zbog protesta i Kur'ana

ANKARA - Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je norveškog ambasdora Erlinga Skjonsberga zbog dozvole norveških vlasti za protest u kojem demonstranti planiraju oskrnaviti muslimansku svetu knjigu, Kur'an.

“Nakon saznanja da će sutra biti napada na našu svetu knjigu, Kur'an, u Norveškoj, norveški ambasador u Turskoj upravo je pozvan u naše ministarstvo,” rekao je turski diplomatski izvor za "Anadoliju" u četvrtak.

"Norveški pristup da ne spriječi planirani čin, koji je očito zločin iz mržnje je neprihvatljiv i očekujemo da se ovaj čin ne dopusti”, dodao je izvor.

Sličan incident se dogodio nakon protesta u glavnom gradu Švedske prošlog mjeseca u blizini turske ambasade, gdje je krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan spalio Kur'an.

Turska je osudila Švedsku zbog spaljivanja Kur'ana, kao i zbog odvojenih protesta kurdskih aktivista koji podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK), grupu koja je od 1984. vodila pobunu protiv turske države i koju su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Države proglasile terorističkom grupom, prenosi "Al Jazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije