Svijet

Turska šalje Libanu medicinsku i humanitarnu pomoć uz tim stručnjaka

Turska šalje Libanu medicinsku i humanitarnu pomoć uz tim stručnjaka
Foto: Anadolija | Turska šalje Libanu medicinsku i humanitarnu pomoć uz tim stručnjaka

ANKARA - Turska je pružila ruku pomoći Libanu, nakon snažne eksplozije koja je u utorak odjeknula Bejrutom, a u kojoj je poginulo najmanje 135, a povrijeđeno oko 5.000 ljudi.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahretin Koca na Twitteru je napisao kako je telefonom razgovarao s libanskim kolegom Hamadom Hasanom te tom prilikom rekao da će Turska poslati medicinsku i humanitarnu pomoć Libanu, u koordinaciji s Kancelarijom za vanredne situacije i upravljanje katastrofama (AFAD).

Koca je rekao i kako će tim od 20 članova danas otputovati u Liban kako bi pomogli u pružanju pomoći povrijeđenima.

Pored toga, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj na Twitteru je saopštio kako je Turska poduzela korake kako bi pomogla Libanu u zacjeljivanju rana, a uz instrukciju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

"Turska je pružila ruku pomoći Libanu, koji je izgubio značajne zalihe pšenice u eksploziji u Bejrutu. TIKA će libanskim vlastima dostaviti oko 400 tona pšenice", rekao je Ersoj.

Očekuje se da će pomoć biti dostavljena u roku od nekoliko dana.

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj rekao kako je Erdoan naredio slanje spasilačkih timova iz svih dijelova Turske, kao i pripadnika turskog Crvenog polumjeseca.

Plan je osigurati pokretnu bolnicu te dostaviti humanitarnu pomoć, koja će se sastojati od lijekova i medicinskog materijala.

Usljed posljedica eksplozije u Bejrutu više od 300.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom, a šteta se procjenjuje na najmanje tri milijarde dolara.

Predsjednik Libana Mišel Aun naredio je transparentnu istragu u vezi s ovim slučajem i proglasio trodnevnu žalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije