Svijet

Turski parlament usvojio deklaraciju kojom oštro osuđuje izjave Makrona

Turski parlament usvojio deklaraciju kojom oštro osuđuje izjave Makrona
Foto: Anadolija | Turski parlament usvojio deklaraciju kojom oštro osuđuje izjave Makrona

ANKARA – U zajedničkoj deklaraciji u utorak, turski parlament je osudio antiislamske stavove predsjednika Francuske Emanuela Makrona, javlja Anadolija.

”Predstavnici političkih partija Velike narodne skupštine Republike Turske oštro osuđuju provokativne, bez poštovanja i opasne riječi francuskog predsjednika Emanuela Makrona upućene islamu, dragom poslaniku Muhammedu i muslimanima“, navodi se u deklaraciji.

Pozvali su i svjetske lidere, političare, filozofe, umjetnike i društvo da usvoje stavove koji se baziraju na razumu i miru, a protiv ovog ružnog stava.

Makron je izazvao reakcije širom islamskog svijeta optužujući muslimane u Francuskoj za separatizam, a islam opisao kao ”religiju u krizi“.

Nakon toga je došlo do ubistva francuskog prosvjetnog radnika koji je prikazao karikaturu poslanika Muhammeda tokom nastave. Makron mu je odao počast dodavši kako ”Francuska neće odustati od svojih crteža“.

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Makronov stav protiv muslimana i islama, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogn kazao je kako je francuskom lideru potreban ”mentalni tretman“.

Na mnogim tržištima poslan je poziv na bojkot francuskih proizvoda, a Erdoan je Turke pozvao da ne pomažu francuskim brendovima niti da ih kupuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije