Svijet

Turski zvaničnik: Saudijci uklanjali dokaze o Kašogiju

Turski zvaničnik: Saudijci uklanjali dokaze o Kašogiju
Foto: N.N. | Turski zvaničnik: Saudijci uklanjali dokaze o Kašogiju

ANKARA - Saudijska Arabija uputila je dvočlani tim u Istanbul sa ciljem da ukloni dokaze o ubistvu novinara Džamala Kašogija, nedjelju dana pošto je on nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu početkom oktobra, tvrdi neimenovani turski zvaničnik.

On smatra da to pokazuje da su saudijski zvaničnici znali za zločin, prenosi Rojters.

Potvrdivši navode lista "Sabah", on kaže da su hemičar i toksikolog bili zaduženi za uklanjanje dokaza prije nego što se turskim istražiteljima omogući pristup saudijskom konzulatu.

Turski list "Sabah" identifikovao je ovu dvojicu Saudijaca kao Ahmeda Abdulaziza al-Džonabija i Haleda Jahju al-Zahranija, navodeći da su oni stigli u Tursku kao deo 11-članog tima koji je trebalo da izvede inspekciju zajedno sa turskim zvaničnicima.

"Vjerujemo da su ove osobe došle u Tursku samo sa zadatkom da prikriju dokaz o ubistvu Kašogija prije nego što je turskoj policiji dozvoljeno da pretraži lokacije", rekao je taj zvaničnik.

Oni su izveli operacije "čišćenja" u konzulatu i rezidenciji konzula u Istanbulu do 17. oktobra i napustili Tursku tri dana kasnije.

"Činjenica da je tim za čišćenje stigao iz Saudijske Arabije devet dana poslije ubistva sugerise da je Kašogijevo ubistvo izvedeno uz znanje najviših saudijskih zvaničnika", trvrdi turski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije