Svijet

Tusk: Dogovor oko Brexita s Londonom još uvijek moguć

Tusk: Dogovor oko Brexita s Londonom još uvijek moguć
Foto: Tanjug/AP | Tusk: Dogovor oko Brexita s Londonom još uvijek moguć

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je izjavio da je uvjeren da Evropska unija (EU) i Velika Britanija još uvijek mogu postići kompromis oko izlaska te zemlje iz Unije.

"Razumijevajući logiku pregovora, ostajem uvjeren da je kompromis, koji bi bio dobar za sve, još uvijek moguć. Kažem to kao blizak prijatelj Velike Britanija i istinski poštovalac premijerke Mej", rekao je Tusk.

Tusk je rekao da su ponašanje i stav britanske premijerke Tereze Mej dijelom krivi što je EU odbacila njen prijedlog za Brexit.

On je rekao da su lideri EU reagovali na "oštar i beskompromisni stav" britanskog premijera tako što su očvrsnuli svoj stav pred samit u Salcburgu.

Prema njegovim riječima, britanska Vlada je znala da će EU da odbije britanske prijedloge "u detalj" sedmicama prije toga, jer su dvije strane bile u kontaktu, piše list "Independent".

"Stav Britanije pred sam početak i tokom sastanka u Salcburgu bio je iznenađujuće oštar i beskompromisan", rekao je Tusk, navodi list.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je britanska premijerka Tereza Mej ranije u petak izjavila da su se pregovori našli u slijepoj ulici i, nakon što su čelnici EU kritikovali njenu ponudu, pozvala Uniju da iznese svoj prijedlog.

Vlada Tereze Mej suočena je sa sve snažnijim pozivima na novo glasanje nakon što su objelodanjeni uslovi britanskih budućih odnosa s EU.

Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a u martu naredne godine i ući u tranzicijski period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije