Svijet

Tusk: Postignut sporazum o drugoj fazi razgovora o Brexit-u

Tusk: Postignut sporazum o drugoj fazi razgovora o Brexit-u
Foto: N.N. | Tusk: Postignut sporazum o drugoj fazi razgovora o Bregzitu

BRISEL - EU lideri postigli su danas sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Brexitu, potvrdio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Brexitu. Čestitke premijerki Terezi Mej", objavio je Tusk na svom Twitter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumjevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi uslijedio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019.

Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dve godine.

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da i dalje poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je riječ o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od samog početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa ”trećim zemljama” što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine.

Napominje se i da je će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vrijeme, a ko referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije