Svijet

Pratite nas na Google news

U Đenovi otvoren most dvije godine poslije tragedije

U Đenovi otvoren most dvije godine poslije tragedije
Foto: Tanjug/AP | U Đenovi otvoren most dvije godine poslije tragedije
Tanjug

ĐENOVA - Dvije godine od tragičnog urušavanja mosta u Đenovi koji je odnio 43 života, u tom lučkom gradu večeras je premijer Italije Đuzepe Konte presjecanjem trake u bojama italijanske zastave zvanično otvorio novi most.

Ceremonija je počela čitanjem imena 43 osobe poginule u nesreći koja se dogodila 14. avgusta 2018. godine, a usledila je trominutna tišina.

Uoči otvaranja novog mosta u 18.30 počela je jaka kiša i uz grmljavinu podsjetila na nevrijeme koje je pogodilo Đenovu na dan nesreće, 14. avgusta 2018. godine kada se urušio stari most.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela, premijer Đuzepe Konte, kao i drugi visoki zvaničnici prisustvovali su inauguraciji novog mosta San Đorđo (Sveti Đorđe), koji je projektovao slavni arhitekta Renco Pjano porijeklom iz Đenove.

Konte je u govoru na ceremoniji istakao da Italija, "uprkos stereotipima, zna kako da ustane i da se ponovo pokrene".

"Most stvara novo jedinstvo, novo povjerenje i ima funkciju zbližavanja", kazao je Konte.

Novoizgrađeni most na mjestu starog koji se tragično urušio prije 720 dana smatra se simbolom Italije koja "ne odustaje" i ulaže napore u oporavak od teških zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Radove na izgradnji novog mosta dužine oko kilometar, koji su trajali oko 15 mjeseci, nije zaustavila ni pandemija virusa kovid-19, a nova struktura izgrađena je po najnovijim bezbjednosnim standardima.

Kako je najavljeno, most bi trebalo da bude otvoren za saobraćaj od sutra uveče ili od srijede ujutro.

Matarela je neposredno prije ceremonije imao privatni sastanak sa porodicama žrtava koje su odbile poziv da prisustvuju otvaranju novog mosta jer smatraju da se ta proslava "rađa iz tragedije", a okupiće se za nekoliko dana kako bi obilježile drugu godišnjicu tragedije.

Rušenje starog mosta Morandi u Đenovi, koji je bio dio autoputa A10, u avgustu 2018. godine uslijedilo je nakon jakog nevremena koje je zahvatilo Liguriju, a ta nesreća pokrenula je pitanje bezbjednosti mostova širom Evrope.

Do nesreće su dovele godine lošeg rukovođenja i neodgovarajućeg održavanja, zbog čega je nedavno postignut dogovor koji predviđa postepeno istupanje grupe Beneton iz upravljanja autoputevima, a država će preuzeti rukovođenje kompanijom Autostrade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije