Svijet

U Francuskoj milion pušača manje za godinu dana

U Francuskoj milion pušača manje za godinu dana
Foto: N.N. | U Francuskoj milion pušača manje za godinu dana

U Francuskoj je broj pušača u periodu od 2016. do 2017. godine opao za milion, pokazuju rezultati istraživanja, a ovakav nagli pad broja pušača nije zabilježen u posljednjoj deceniji.

Uz to, opao je broj pušača među tinejdžerima i osobama sa niskim prihodima, saopštila je Agencija za javno zdravlje Francuske, koja je sprovela istraživanje.

Kao najvjerovatniji razlog za odustajanje ovolikog broja Francuza od cigareta studija navodi niz mjera protiv pušenja koje su uvele francuske vlasti, kao što su, između ostalog, nadoknade ljudima koji koriste zamene za cigarete i povećanje cena cigareta.

Prema rezultatima istraživanja, u 2017. godini je 26,9 odsto pušača od 18 do 75 godina starosti pušilo svakog dana, u poređenju sa 29,4 odsto pušača koliko ih je zabilježeno godinu dana ranije.

Duvan kao 'trajektorija nejednakosti'

To znači da je tokom tog perioda broj pušača opao sa 13,2 na 12,2 miliona, zaključak je studije.

Francuski ministar zdravlja, Agnes Buzyn posebno je pozdravio smanjenje broja pušenja među onima sa niskim prihodima, rekavši da je "duvan je trajektorija nejednakosti”, naročito za one koji su već u nepovoljnijem položaju, kojima dodatno pogoršava situaciju.

Studija rađena prošle godine otkrila je da je, uprkos decenijama politike kontrole duvana, rast stanovništva označio i povećanje broja pušača u svijetu.

Širom svijeta, pušenje uzrokuje jedan od 10 smrtnih slučajeva, polovina njih u samo četiri zemlje - Kina, Indija, SAD i Rusija, podaci su koje je objavio medicinski časopis The Lancet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije