Svijet

U Grčkoj se srušio avion koji je poletio iz Srbije, mediji: Prevozio opasne materije

U Grčkoj se srušio avion koji je poletio iz Srbije, mediji: Prevozio opasne materije
Foto: Tanjug/AP | U Grčkoj se srušio avion koji je poletio iz Srbije, mediji: Prevozio opasne materije

ATINA - Avion koji se sinoć nešto oko 23 časa srušio kod grada Kavala na sjeveru Grčke, je ukrajinski Antonov An-12BK. Avion je poletio iz Niša za Aman, a prema pisanjima grčkih medija u avionu se nalazilo 12 tona "opasnih materija". Prema prvim informacijama, svih osam članova posade je poginulo.

Kao se navodi na Twitteru, u pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

 

Grčka civilna avijacija potvrdila je da je avion letio iz Srbije za Jordan, navodi agencija AP.

Grčki mediji tvrde da se u avionu nalazilo osam osoba i da je prenosio 12 tona "opasnih materijala", pretežno eksploziva.

Lokalni zvaničnici naveli su, međutim, da nema konkretnih informacija o teretu aviona, a vlasti navode da ne znaju da li je u avionu bilo opasnih hemikalija.

Iz predostrožnosti i zbog snažnog mirisa koji dopire sa mjesta udesa, koordinacioni komitet sastavljen od predstavnika lokalnih opština, policije i vatrogasnih službi, naložio je stanovnicima dva mjesta koja su najbliža mjestu nesreće da drže zatvorene prozore i ne napuštaju domove, kao i da nose maske.

Grčka civilna avijacija je saopštila da je pilot uspio da obavijesti vlasti o problemu sa jednim od motora aviona, kao i da su mu dali opciju da sleti ili na aerodrom u Solunu, ili Kavali, a da se on opredijelio za Kavalu koja je bila bliže pošto mora da izvede prinudno slijetanje.

Gotovo odmah nakon toga, komunikacija sa avionom je izgubljena i on se srušio oko 40 kilometara zapadno od aerodroma u Kavali, prenosi AP.

Eksplozije su odjekivale čitave noći u okolini mjesta pada aviona, navode lokalni stanovnici, koji kažu da su neposredno prije nesreće vidjeli vatrenu loptu i trag od dima na nebu.

Grčki ERT je prenio da su na lice mjesta upućeni eksperti za eksplozive kojima će će priključiti stručnjaci iz grčke Komisije za atomsku energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije