Svijet

Pratite nas na Google news

U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"

U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"
Foto: Anadolija | U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"
Anadolija

ISTANBUL - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogn izjavio je u srijedu kako je puč u Turskoj izvršen 27. maja 1960. godine jedan od najmračnijih dana u njenoj istoriji. Govoreći o procesu protiv tadašnjeg premijera Adnana Menderesa, poručio je kako ono što je tada učinjeno nije bilo suđenje, već ubistvo pravde.

Erdoan je govorio na ceremoniji otvorenja "Ostrva demokratije i slobode" na ostrvu Jasiada, koji se nalazi na Mramornom moru.

Riječ je o ostrvu na kojem je 1960. godine suđeno članovima Demokratske stranke, pred specijalnim sudom koji je formirala vojna hunta nakon što je izvela državni udar 27. maja iste godine. Suđenje je rezultiralo smaknućima dvaju bivših ministara i premijera Adnana Menderesa.

Ostrvo je zapravo preuređen u memorijal posvećen Adnanu Menderesu i njegovim saradnicima, gdje se nalaze muzeji, spomen sobe i drugi eksponati koji pokazuju detalje iz jednog od najmračnijih perioda moderne Turske.

"Prije 60 godina, Turska je pretrpjela puč 27. maja, jedan od najmračnijih dana u istoriji", rekao je Erdoan, ističući kako ono što je tada učinjeno na tom ostrvu nije bilo suđenje, već ubistvo pravde.

"Istoriju ne možemo promijeniti, ali moramo promijeniti način na koji se pamti kako bismo osigurali njenu ispravnu interpretaciju", rekao je Erdoan.

Podvukao je kako će Menderes i njegovi saradnici uvijek imati posebno mjesto u srcu turskog naroda.

"Crna mrlja na čelu onih koji su Menderesa i njegove prijatelje odveli u smrtnu sobu, kao i onih koji su to podržali, nikada neće biti izbrisana. Teatrom od suda koji je formiran na Jasiadi nije suđeno rahmetli Menderesu i njegovim prijateljima, već našem narodu sa svom njegovom istorijom, kulturom, vrijednostima i uvjerenjima", poručio je Erdogan te dodao:

"Odlučili smo Jasiadu pokopati u istoriju i pretvoriti je u Ostrvo demokratije i slobode, koje će biti spomenik ljubavi u našim srcima za svu našu borbu koju smo dali za nezavisnost i budućnost od davnina do danas."

Erodan je tokom obraćanja dodao kako će turski brod za sondažna istraživanja "Fatih" 29. maja proći kroz istanbulski moreuz Bosfor, a potom nastaviti sondažna istraživanja na Crnom moru.

Erdoan je kazao kako danas njegovoj zemlji postavljaju pitanja šta ona radi u Siriji i Libiji.

"Kažu nam 'šta vi radite u Siriji, Idlibu, Libiji?'. U vrlo kratkom vremenskom periodu ćete vrlo dobro razumjeti šta mi ovdje radimo", poručio je Erdoan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije