Svijet

Pratite nas na Google news

U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"

U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"
Foto: Anadolija | U Istanbulu otvoreno "Ostrvo demokratije i slobode"
Anadolija

ISTANBUL - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogn izjavio je u srijedu kako je puč u Turskoj izvršen 27. maja 1960. godine jedan od najmračnijih dana u njenoj istoriji. Govoreći o procesu protiv tadašnjeg premijera Adnana Menderesa, poručio je kako ono što je tada učinjeno nije bilo suđenje, već ubistvo pravde.

Erdoan je govorio na ceremoniji otvorenja "Ostrva demokratije i slobode" na ostrvu Jasiada, koji se nalazi na Mramornom moru.

Riječ je o ostrvu na kojem je 1960. godine suđeno članovima Demokratske stranke, pred specijalnim sudom koji je formirala vojna hunta nakon što je izvela državni udar 27. maja iste godine. Suđenje je rezultiralo smaknućima dvaju bivših ministara i premijera Adnana Menderesa.

Ostrvo je zapravo preuređen u memorijal posvećen Adnanu Menderesu i njegovim saradnicima, gdje se nalaze muzeji, spomen sobe i drugi eksponati koji pokazuju detalje iz jednog od najmračnijih perioda moderne Turske.

"Prije 60 godina, Turska je pretrpjela puč 27. maja, jedan od najmračnijih dana u istoriji", rekao je Erdoan, ističući kako ono što je tada učinjeno na tom ostrvu nije bilo suđenje, već ubistvo pravde.

"Istoriju ne možemo promijeniti, ali moramo promijeniti način na koji se pamti kako bismo osigurali njenu ispravnu interpretaciju", rekao je Erdoan.

Podvukao je kako će Menderes i njegovi saradnici uvijek imati posebno mjesto u srcu turskog naroda.

"Crna mrlja na čelu onih koji su Menderesa i njegove prijatelje odveli u smrtnu sobu, kao i onih koji su to podržali, nikada neće biti izbrisana. Teatrom od suda koji je formiran na Jasiadi nije suđeno rahmetli Menderesu i njegovim prijateljima, već našem narodu sa svom njegovom istorijom, kulturom, vrijednostima i uvjerenjima", poručio je Erdogan te dodao:

"Odlučili smo Jasiadu pokopati u istoriju i pretvoriti je u Ostrvo demokratije i slobode, koje će biti spomenik ljubavi u našim srcima za svu našu borbu koju smo dali za nezavisnost i budućnost od davnina do danas."

Erodan je tokom obraćanja dodao kako će turski brod za sondažna istraživanja "Fatih" 29. maja proći kroz istanbulski moreuz Bosfor, a potom nastaviti sondažna istraživanja na Crnom moru.

Erdoan je kazao kako danas njegovoj zemlji postavljaju pitanja šta ona radi u Siriji i Libiji.

"Kažu nam 'šta vi radite u Siriji, Idlibu, Libiji?'. U vrlo kratkom vremenskom periodu ćete vrlo dobro razumjeti šta mi ovdje radimo", poručio je Erdoan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije