Svijet

U Libiji uništen avion Il-76

U Libiji uništen avion Il-76
Foto: Ilustracija | U Libiji uništen avion Il-76

TRIPOLI - Libijska nacionalna armija maršala Halife Haftara izvela je napad na bazu Vlade nacionalnog jedinstva Libije i uništila avion Il-76, napisao je vojni analitičar sa Malte Babak Tagvej na Twitteru.

Kako je saopštio analitičar, uništena je ogromna količina oružja koja se nalazila u avionu i koja je bila, kako tvrdi Tagvej, predviđena za militante u Libiji. Po njegovim podacima, ovo oružje je stiglo iz Turske.

Međutim, kojoj državi je pripadao transportni avion, ostaje nepoznato.

Krajem prošlog mjeseca mediji su objavili da je avijacija Vlade nacionalnog jedinstva Libije izvela vazdušni napad na Libijsku nacionalnu armiju na aerodromu "Džufra" i tom prilikom uništila dva ukrajinska transportna aviona Il-76.

Podsjetimo, komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar 4. aprila je naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se "oslobodio od terorista".

Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije.

Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrijebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije