Svijet

U Njujorku razgovarali o Bjelorusiji, Kina smatra da to nije tema za UN

U Njujorku razgovarali o Bjelorusiji, Kina smatra da to nije tema za UN
Foto: Tanjug/AP | Na Savjetu bezbjednosti UN razgovarali o Bjelorusiji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) održao je danas sjednicu o situaciji u Bjelorusiji.

Estonija i SAD tražile su dijalog o Jemenu, koji je održan iz zatvorenih vrata, a dio sjednice bio je rezervisan i za druge teme.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu rekao je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN da je ključna odgovornost spriječiti nasilni sukob i masovne zločine.

"Upotrebom preventivne diplomatije na svim nivoima je od najveće važnosti kako bi se izbjegla eskalacije u nasilan sukob. Današnjim sastankom poslali smo signal da pažljivo pratimo dešavanja u Bjelorusiji i da osiguramo da generalni sekretar UN Antonio Guteres ima svu moguću podršku da upotrebi preventivnu diplomatiju kada je to neophodno", naglasio je Rejnsalu.

Bjelorusija je zahvaćena masovnim protestima zbog spornih rezultata predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat. Bezbjednosne snage su na brutalan način rastjerale demonstrante.

Rejnsalu je dodao da su izborni rezultati namješteni i situaciju je opisao kao "veoma slabu".

Kina smatra da situacija u Bjelorusiji nije tema za Savjet bezjednosti već da je to unutrašnje pitanje te da ne predstavlja prijetnju po regionalni ili međunarodni mir i sigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije