Svijet

U Sjevernoj Koreji održana vojna parada

U Sjevernoj Koreji održana vojna parada
Foto: Tanjug/AP | U Sjevernoj Koreji održana vojna parada

PJONGJANG - Sjeverna Koreja proslavila je 73. godišnjicu svog osnivanja noćnom vojnom paradom, a prema dosadašnjim izvještajim državnih medija uz defile vojnika ove godine nije zabilježeno demonstriranje novih raketnih projektila.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvovao je paradi u glavnom gradu Pjongjangu koja je počela u ponoć, a vojni avioni nadlijetali su trg Kim Il Sung u formaciji, prema izvještaju sjevernokorejske agencije KCNA prenosi Rojters.

Novine Rodong Šinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavile su fotografije ljudi u narandžastoj zaštitnoj opremi sa gas maskama koji su simbolizovali napore zemlje u borbi protiv korona virusa, i vojnih pješadijskih jedinica kako marširaju uz nekoliko višecijevnih raketnih bacača.

U dosadašnjim izvještajima nisu zabilježene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor, za razliku od prošlog oktobra kada je država održala noćnu vojnu paradu na kojoj su prikazane do tada nezabilježene interkontinentalne balističke rakete.

Nakon događaja u oktobru prošle godine, u januaru je održana još jedna noćna vojna parada, a pripreme za ovu posljednju uočene su ranije na satelitskim snimcima, o kojima su prošle nedjelje izvještavali specijalizovani portali za praćenje događaja u Sjevernoj Koreji "NK Njuz" i "38 Nort".

Razgovori sa ciljem da se Pjongjang ubijedi da odustane od nuklearnog oružja i arsenala balističkih projektila su u zastoju posljednjih godina, a administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena najavila je nastavak diplomatskih napora kako bi se postigla sjevernokorejska denuklearizacija, ali za sada nije pokazala spremnost da ispuni zahtjeve te zemlje za ublažavanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije